Görsel yapımlarda uzaylı fenomeni 'Doctor Who' dizi film örneği
Alien phenomenon in visual making for example 'Doctor Who' soap opera
- Tez No: 590729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YURDİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Alien Phenomenon, Doctor Who, Bioastronomy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Dünya dışı yaşamın varlığına dair söylentiler ve sözde kanıtlarla piyasaya sürülen hikâyeler Uzaylı konusunu uluslararası ölçekte popülerleştirmiştir. Bu popülerleşmeye paralel olarak dünya dışı yaşam konusu görsel yapımlarda kendine has göstergeleri olan bir fenomene dönüşmüştür. Görsel yapımlarda kimi zaman dost, kimi zaman düşman olarak sunulan Uzaylı karakterler, hayal gücünün sınırlarını çoğu zaman aşamamıştır. Zamanla kültleşen Uzaylı karakterlerin büyük çoğunluğun dış görünüşleri itibariyle bilinen dünyadan çokta öteye gidememiştir. Görsel yapımlarda sunulan Uzaylı betimlemeleri, ne kadar hayalî özellik gösterirse göstersin, bilinen dünyanın farklı görünümleri şeklinde karşımıza çıkmıştır. Karakterlerin kültleşmesi her yeni yapımda belirli kalıp formların küçük değişiklerle tekrar tekrar sunulmasına sebep olmuştur. Günümüzde görsel yapımlardaki Uzaylı karakter popülâsyonunun ortak özellikleriyle kendi içinde sınıflandırılacak çeşitlilikte olduğu gözlemlenmektedir. İncelenen sezonlarda 80 insansı, 28 hayvan atalı, 20 bilinmeyen, 19 robot, 18 mutant, 15 cyborg, 9 kukla, 9 canlı madde, 4 canlı gezegen ve 6 konakçı olmak üzere incelenen dizi sezonlarında yer alan 204 Uzaylı karakter olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızın merkezinde yer alan Uzaylı dizisi“Doktor Who”, dünya televizyonculuk tarihinin en uzun soluklu yapımlarından biridir. Dizide kendisi de Uzaylı olan ve dış görünüşü itibariyle insandan ayırt edilemeyen“Doktor”karakterinin, insanlığı zaman ve mekânda kurtarmaya çalışması anlatılmaktadır. Bu ana hikâye onlarca Uzaylı karakterin yer aldığı yan hikâyelerle desteklenmektedir. Çalışmamız görsel yapımlarda Uzaylının betimlenme biçimini, görsel yapımlarda yer alan Uzaylı karakter popülâsyonunun ortak özellikleriyle kendi içinde sınıflandırılacak çeşitlilikte olduğu savını televizyonculuk tarihinin kült yapımı Doktor Who televizyon dizisi özelinde sistemli bir şekilde ortaya koymak amacıyla yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rumors about the existence of extraterrestrial life and stories brought to the market with alleged evidence have popularized the Alien issue internationally. Parallel to this popularization, the issue of extraterrestrial life has turned into a phenomenon with its own indicators in visual productions. Alien characters, sometimes presented as friendly and sometimes hostile in visual productions, have often not exceeded the limits of imagination. Over time, the vast majority of alien characters cultured in terms of their appearance could not go far beyond the known world. Alien depictions presented in visual productions have appeared as different views of the known world, no matter how imaginative it may be. The culturing of the characters has led to the repetition of certain pattern forms with small changes in each new production. Today, it is observed that the alien character population in visual productions has a variety to be classified within itself with the common features. In the studied seasons, 80 humanoid, 28 animal ancestors, 20 unknowns, 19 robots, 18 mutants, 15 cyborg, 9 puppets, 9 live substances, 4 living planets and 6 hosts were found to be 204 alien characters. The Alien series“Doctor Who alan, which is at the center of our study, is one of the longest-running productions in the history of world television. The series describes the character of ”Doctor kendisi, who is an alien himself and cannot be distinguished from human by his external appearance, trying to save humanity in time and space. This main story is supported by side stories with dozens of Alien characters. Our study was written in order to put forward the systemic description of the alien in visual productions in a systematic manner in the cult production of Doctor Who television series in the history of television production.