Süt toplama tanklarında Patojen Candida spp. varlığının belirlenmesi
Determination of Pathogen Candida spp. in bulk tank milk samples
  1. Tez No: 590900
  2. Yazar: MÜMİNE TUĞÇE ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Süt, Patojen Candida, Candida albicans, Candida krusei, Candida tropicalis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvansal Ürünler Hijyen ve Teknolojisi (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Süt Toplama Tanklarında Patojen Candida spp. Varlığının Belirlenmesi Bu çalışma süt toplama tanklarında patojen Candida 'nin varlığının incelenmesi ve PCR ile doğrulanmasının yapılmasını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla süt toplama tanklarından alınan toplam 100 adet süt örneğine karbonhidrat fermentasyon, karbonhidrat asimilasyon testi, üreaz testi, germ tüp ve klamidospor testleri yapılarak 51 süt örneğinde Candida spp. saptanmıştır. Tür ayrımına gidilmesi sonucunda 15 süt örneğine ait izolatların C. tropicalis olduğu bulunmuştur. PCR tekniği ile yapılan doğrulama sonucunda 15'inde C.tropicalis olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak patojen candida türü olan C.tropicalis çiğ sütlerde varlığı hem süt sektörü hem de halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bildirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Determination of Pathogen Candida spp.' nin Bulk Tank Milk Samples This study was conducted to confirm the presence of pathogen Candida spp. in the milk collected from milk tanks with the use of Polymerase Chain Reaction (PCR). For this purpose, carbohydrate fermentation, carbohydrate assimilation test, urease test, germ tube and chlamidyaspor tests were performed on 100 milk samples taken from milk tanks. Performed tests showed that in 51 milk samples Candida spp. was determined. As a result of species separation, 15 samples were found to be C. tropicalis. Furthermore verification of the 15 samples was done with the use of PCR technique. As a result, it can be concluded that the presence of C.tropicalis in raw milk, a pathogen belonging to Candida species, poses a risk for both the milk sector and public health. Key Words Milk, Pathogen Candida , Candida albicans, Candida krusei, Candida tropicalis