93 Harbi'nden Lozan'a Kıbrıs'ta İngiliz işgali
English invasion in Cyprus from 93 War to Lousanne
  1. Tez No: 591114
  2. Yazar: KADİR KARGI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Osmanlı Devleti, İngiltere, İşgal, Lozan, Cyprus, Ottoman Empire, Britain, Occupation, Lausanne
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kıbrıs adası, jeopolitik ve stratejik açıdan taşıdığı önem dolayısıyla günümüzde olduğu gibi geçmişte de büyük devletlerin mücadelesine sahne olmuştur. İngiltere'nin başını çektiği emperyalist güçler, dünyanın merkezi olarak adlandırılan Ortadoğu'da“batmayan uçak gemisi”konumundaki Kıbrıs adasını hâkimiyeti altına alarak bölgeyi istedikleri gibi yapılandırmayı amaçlamışlardır. Bir sömürge imparatorluğu olan İngiltere, menfaatleri gereği bir süre devam ettirdiği Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünün sürdürülmesi politikasından XIX. yüzyılın son çeyreğinde geri adım atmış ve diğer sömürge devletleri gibi ilgisini Osmanlı Devleti'nin nüfuz alanına yöneltmişti. Bu yeni politikasını 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) ile uygulamaya koyma fırsatını yakalayan İngiltere, Osmanlı Devleti'nden onu Rusya'ya karşı koruyabileceği bir“geçici”üs isteyerek işe başlamıştı. Bu üs, İngiltere'nin bir süredir ilgilendiği bir Osmanlı vilayeti olan Kıbrıs adası olmuştu. Nitekim 4 Haziran 1878'de imzalanan antlaşma neticesinde İngiltere'nin Kıbrıs'a yerleşmesiyle adada İngiliz idaresi dönemi başlamış oluyordu. Bu geçici idare, bir süre böyle devam ettikten sonra İngiltere'nin 1914 yılında çıkan I. Dünya Savaşı'nı bahane ederek adayı ilhak ettiğini ilan etmesiyle işgale dönüşmüş oldu. Nihayetinde İngiltere uluslararası hukuka aykırı olan bu kararını ancak Lozan Barış Antlaşması sayesinde meşru zemine taşıma imkânı bulmuş oluyordu. Bizim bu tezde amacımız, Kıbrıs'ın ilgili dönemini araştırarak adanın tarihinin aydınlatılmasına, ülkemiz ve diğer ülkeler açısından bölgenin öneminin ortaya çıkarılması, böylece günümüze kadar gelmiş bir sorunun çıkış noktasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda; Osmanlı Kıbrıs'ının İngiltere tarafından idare, ilhak ve işgal sürecini( 1877/78-1923), bu süreçte izlemiş olduğu politikayı ve Kıbrıs'ta bıraktığı izleri ilmî gerçeklere dayalı ve objektif olarak gözler önüne serebilmektir. Bugün dahi dış politikada Türkiye'ye pranga yapılan Kıbrıs'ın bir“mesele”olarak nasıl ortaya çıktığını inceleyebilmektir.
Özet (Çeviri)
The island of Cyprus, due to its geopolitical and strategic importance, has witnessed the struggle of the great states in the past as it is now. The imperialist powers led by Britain, aimed to restructure the region as they wish by domineering of the island of Cyprus, which is“an unsinkable aircraft”carrier in the Middle East. Britain, a colonial empire, stepped back from the policy of sustaining the territorial integrity of the Ottoman Empire, which it pursued for some time past due to its interests, in the last quarter of the 19th century and like other colonial states, he directed his interest to the domain of the Ottoman Empire. Britain, which had the opportunity to implement this new policy with the '93 War (Turkish-Russo wars), started by asking the Ottoman State for a“temporary”base that it could protect it against Russia. This base was the island of Cyprus, an Ottoman province that Britain has been interested in for some time past. As a result of the Treaty signed on June 4, 1878, the British administration on the island had started with the settlement of Britain in Cyprus. This temporary administration, which continued for a while, after Britain's annexation of the island in 1914 with the pretext of First World War, turned into occupation. Ultimately, Britain was able to move its decision that was contrary to international law only through the Lausanne Peace Treaty to the legitimate ground. Our aim in this thesis is illuminating the history of the island by investigating the relevant period of Cyprus, and revealing the importance of the region in terms of our country and other countries and thus contributing to a better understanding of the origin of a problem that that has come to these days. In this context; the aim of this survey is to reveal the process of administration, annexation and occupation of Ottoman Cyprus by England (1877 / 78-1923), the policy it followed and the traces it left in Cyprus based on scientific facts and objectively.Even today, it is to be able to examine the emergence of Cyprus as a“matter”in foreign policy.