Sınıf öğretmenlerinin maddenin halleri ile saf madde ve karışım konuları kapsamında teknolojik pedagojik alan bilgilerinin belirlenmesi
Determination of classroom teachers' technological pedagogical content knowledge in terms of states of matter and substance and mixture
  1. Tez No: 591334
  2. Yazar: OSMAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Planı Matriksi, Ders Senaryo Örneği, Maddenin Halleri, Saf Madde ve Karışım, Sınıf Öğretmeni, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Classroom Teacher, Lesson Plan Matrix, Sample Lesson Script, States of Matter, Pure Substance and Mixture, Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sınıf Öğretmenlerinin Maddenin Halleri İle Saf Madde Ve Karışım Konuları Kapsamında Teknolojik Pedagojik Alan Bilgilerinin Belirlenmesi şeklinde belirlenmiştir. Nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma deseni ile yürütülen araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim- öğretim yılında Elazığ ve ilçelerindeki ilkokul 4. sınıflarda görev yapan 101 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin maddenin halleriyle saf madde ve karışım konularındaki konu alan bilgileri, bu konudaki pedagojik bilgileri (program bilgisi, öğrenme güçlükleriyle ilgili bilgi, öğretim stratejisi ve yöntem bilgisi, değerlendirme bilgisi) ve teknolojik bilgileri araştırılmıştır. Araştırmada TPAB ölçeği, Bilimin Doğası Görüş Anketi, ders senaryosu, ders planı matriksi ve mülakat soruları olmak üzere farklı veri toplama araçları kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre her iki grup sınıf öğretmenlerinin yeterli seviyede konu alan bilgisine sahip olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.Yine her iki grup sınıf öğretmenlerinin program, öğrenme güçlükleri, öğretim strateji/yöntem ve değerlendirme bilgileri ile ortam bilgileri bakımından da yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde sınıf öğretmenlerinin genel ve konuya özgü teknolojik bilgi seviyeleri de yeterli düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the Classroom Teachers' Technological Pedagogical Content Knowledge in terms of states of matter and pure substance and mixture. The study were conducted as mix research desing (qualitative and quantitative used together) and the sample group of the study is consisted of 101 teachers working in Elazığ and its districts as 4th year elementary school teachers in 2018-2019 academic year. Classroom teachers' subject matter knowledge about the states of matter, pure substance and mixture, teachers' pedagogical knowledge (curriculum knowledge, knowledge of learning difficulties, teaching strategy and methodology, evaluation knowledge) and technological knowledges were investigated. It was used different data collection tools such as Nature of Science Questionnaire, TPACK scale, lesson script example, lesson plan matrix and interview questions were used in order to measure the TPACK levels of classroom teachers about the states of matter and pure substance and mixture. SPSS 22.0 statistics software was used to evaluate data obtained during the research. According to the findings of the research results ıt was revealed that both groups of classroom teachers did not have sufficient subject matter knowledge. Nevertheless it was also concluded that the two groups of classroom teachers did not have sufficient knowledge in terms of program, learning difficulties, teaching strategy /methodology and evaluation knowledges together with context knowledge. Similarly, it was concluded that general and subject-specific technological knowledge levels of classroom teachers were not sufficient.