Dini geleneklerde simya ve anlamı
Alchemy and meaning in religious traditions
- Tez No: 591604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ZAKİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Simya, Din, Dönüşüm, Alchemy, Religion, Transformation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma simya ve bazı dinlerdeki/kültürlerdeki önemini ele almaktadır. Simya, özellikle son yıllarda dilde olan ancak kanaatimizce içeriği ve tarihsel süreci bilinmeyen bir alandır. Dini geleneklerle de ilişkisini fark etmemiz bu konuda çalışma nedenimizi oluşturdu. Kimilerince kimyanın atası kabul edilen, kimilerince de boş inanç olarak algılanan simya, doğaya ve insana dair derin bir felsefesi olan bir anlayış ve uygulamadır. Simya kadim zamanlardan bu yana farklı kültür ve geleneklerde var olmuş, kendisine belli çevrelerde değişik anlamlar yüklenmiştir. Çalışmamızda simyada sık kullanılan kavramlarla ilgili açıklamaları yaptıktan sonra birinci bölümünde simyanın tarih boyunca hangi anlamları yüklendiğini, bu konudaki klasik literatürün ne olduğunu ve nerelere uzandığını, dönüşüm işlemi ve ön kimya olarak neyi ifade ettiğini inceledik. İkinci bölümde ise belli başlı dini/kültürel geleneklerde hangi farklı biçimlerde anlaşıldığını ve ne gibi farklı öğelere rastlandığını incelemeye gayret ettik. Bunları sırayla Çin, Hint, Yunan-Mısır ve Arap simyası başlıkları altında ele aldık ve bunlara ek olarak önemine binaen Rönesans simyası hakkında bilgi vermeye çalıştık. Sonuç kısmında da genel bir değerlendirme ile ulaştığımız sonuçları ifade ederek çalışmamızı bitirdik.
Özet (Çeviri)
This study addresses the importance of alchemy in some religions / cultures. Alchemy nowadays has been especially used verbally in language, but when addressing alchemy its content and historical processes are not talked about .Our recognition of its relationship with religious traditions was the reason why we worked on this issue. Alchemy, considered by some to be the ancestor of chemistry, and perceived as empty faith by others, is a comprehension and application with a deep philosophy of nature and human. Alchemy has existed in different cultures and traditions since ancient times, with different meanings in certain community. In our study after making explanations about the frequently used concepts in alchemy, we examined what meanings of alchemy have been loaded throughout the history. We also examined what is the classical literature on this subject and where it extends, and what the transformation process and preliminary chemistry means. After that, we tried to examine how alchemy is perceived in different forms of religious / cultural traditions which are understood in different ways. We have dealt with them under the titles of Chinese, Indian, Greek-Egyptian and Arab alchemy, and in addition, we tried to give information about Renaissance alchemy. In the conclusion part, we finished our study by expressing the results we reached with a general evaluation.