Girişimcilik & yenilikçilik & endüstriyel tasarım ve greenapple örneği
Entrepreneurship & inventiveness & industrial design and greenapple case
  1. Tez No: 591891
  2. Yazar: MERVE KARAMETE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN MORTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Spor, Industrial Design, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Entrepreneurship, Innovation, Fencing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu tez çalışmasında; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı'nda bir gerçek yenilikçi projesi, girişimcilik merceğinden incelenmektedir. Hem bir endüstriyel tasarımcı, hem de eski bir ulusal takım eskrimcisi olarak“girişimcilikte yenilikçilik”konusu; farklı, sonuç vermiş ve sürdürülebilir örnek olma özelliği olan Greenapple'in eskrim pisti üzerinden analiz edilmektedir. Araştırmanın giriş bölümünde; tez konusunun seçilme nedeni, inceleme konuları ve bunların ne şekilde ele alındığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde; girişimciliğin ülkemizdeki konumu hem veriler, hem de örnek olaylar üstünden mercek altına alınmıştır. Üçüncü bölümde; eskrim sporu ile ilgili bilgilendirici bir algı oluşturulmaya çalışılarak, tezin örnek konusuna bir altlık oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde; özgün bir sektör olan eskrim sporu endüstrisinde, Greenapple'ın girişimi, patent süreci ve gelecek perspektifi incelenmiştir. Beşinci bölümde; yenilikçiliğin ütopya ve distopya boyutlarını içeren iki yanı, Türkiye tüketici elektroniği sektörü (distopya) ve Dr. Gazi Yaşargil (ütopya) örnekleri üstünden ele alınmaktadır. Altıncı bölümde; elde edilen veriler ışığında Greenapple üstünden somut sonuçlar çıkarılmaktadır. Ayrıca, Türkiye ve AB 'de uygulanan teşvik tablosu şematize edilerek idari organlar için bir destek çerçevesi sunulmuştur. Anahtar kelimeler : Girişimcilik, Yenilik, Eskrim, KOBİ, İnovasyon
Özet (Çeviri)
This master thesis assesses an innovative project from an entrepreneurship point of view. It studies the concept of“Innovation in Entrepreneurship”applied to a product, the Greenapple fencing pist which proved to be a unique and sustainable product. In doing so, it also brings the perspectives of its inventor, both industrial designer and national fencing team member. The introduction section presents the reasons why this particular subject is chosen, how it has been examined and which subjects are covered. The second section investigates the entrepreneurship in Turkey, through the analysis of historical data along with real examples. The third section provides an informative base to the fencing sport for those who are not familiar with it so that the reading-audience is wider and more in tune with the subject. The fourth section covers Greenapple's initial venture into the fencing sport industry and the patenting process for its unique and innovative product. The fifth section explores both sides of the entrepreneurship, namely utopia and dystopia. The sixth section presents concluding remarks based on the Greenapple experience.