Vergi hukuku açısından bağış ve yardımlar
Donations and aids in terms of Tax law
- Tez No: 591972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bağış, Yardım, Vergi Hukuku Açısından Bağış ve Yardımlar, Matrah, Vergi Teşvikleri, Donations, Aids, Donations and Aids In Terms Of Tax Law, Tax Base, Tax Incentives
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bağış ve yardım konusunda; yapan ve kabul eden olmak üzere iki taraf olduğu görülmektedir. Vergi hukuku açısından ise üçüncü taraf olarak devlet bu konudan etkilenmektedir. Bağış ve yardım kavramları sosyal içerikli alanlarda kullanılmakla beraber birçok yasada yer almakta, Vergi Hukukunda geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Vergi hukukunda daha çok gelir ve kurumlar vergileri için vergi mükelleflerini ilgilendiren düzenlemeler bulunmaktadır. Sosyal sorumluluk duygusunun gelişmesi için vergisel teşvik sağlanmaktadır. Yapılan bağış ve yardımlar özel düzenlemeler ve şartlar ile vergi matrahlarını düşürebilmektedir. Kelime anlamı olarak farkları bulunsa da bağış ve yardım konumuz açısından aynı anlamda değerlendirilmiştir. Yasal düzenlemeler karışıktır ve güncel değildir. Bu yüzden yeni düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Bağış konusunda yeni ve güncel düzenlemeler yapılması hem sosyal gelişim için hem de bağışların doğru bir şekilde kullanılması için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that there are two parties in the field of donation and aid. In terms of the tax law, the state as a third party is affected. Although the concepts of donation and aid are used in social contexts, they are included in many laws and have a wide usage area in Tax Law. In tax law, there are regulations concerning taxpayers for income and corporate taxes. Tax incentives are provided for the development of a sense of social responsibility. Donations and aids can reduce the tax base and special regulations and conditions. Although there are differences in the meaning of the word, donation and aid are evaluated in the same sense in terms of our subject. The regulations are complex and outdated. Therefore, new regulations need to be made. Making new and up-to-date regulations on donations is important both for social development and for the correct use of donations.