The victim-offender reconciliation in Turkey and a case study from the province of aydin
Türkiye'de mağdur-fail uzlaştırması ve Aydın ili örnek olay çalışması
  1. Tez No: 591971
  2. Yazar: MERVE ÇAKIRCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzlaştırma, Mağdur-Fail, Onarıcı Adalet, Uzlaştırmacı, Edim, Reconciliation, Victim-Offender, Restorative Justice, Conciliator, Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İlişkilerin olduğu her yerde anlaşmazlık yaşandığı gibi bu anlaşmazlıkların çözümü de uzlaştırma kavramı ile karşımıza çıkmaktadır. Hukuki boyut kazanan anlaşmazlıklarda klasik ceza anlayışı ile istenen sonuçların alınamaması üzerine yeni bir anlayış olan onarıcı adalet kavramı ortaya çıkmıştır. Onarıcı adalet alternatif çözüm yolu olan uzlaştırmayı beraberinde getirmiştir. Ülkemizde de 2005 yılından beri uygulanan bu alternatif çözüm yolu 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 253-255. maddeleri ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 73/8 maddesi ile hukuk sistemimizin içerisinde yer almaktadır. Araştırmada uzlaştırma süreci mağdur ve fail açısından değerlendirmeye çalışılmıştır. Uzlaştırma yöntemini seçen mağdur ve faillerin uzlaştırmayı tercih etmelerinin sebepleri ve uzlaşmalarının etkileri araştırılmıştır. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı uzlaştırma listesinde aktif olarak görev yapan 8 ayrı uzlaştırmacının soruşturma evresinde bir edim karşılığında uzlaştırma ile sonuçlandırdıkları 8 soruşturma dosyası incelenmiştir. Soruşturma dosyalarında 11 mağdur ve 8 failin gönüllü katılımları sonucunda yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile nitel veri analizi yapılmıştır. 15 soruyu yanıtlayan katılımcıların verdikleri cevaplardan içerik analizi ile kategoriler oluşturularak uygulamada uzlaştırma süreci incelenmiştir. Uzlaştırmanın baş aktörleri olan mağdur ve failler açısından uzlaştırma kurumunun nasıl uygulandığı anlatılmaya çalışılmıştır. Türk Ceza Hukuku'nda uzlaştırmaya yönelik yapılan düzenlemeler, suç kapsamının genişletilmesi ve anlaşma ile sonuçlanan dosyaların artması uzlaştırmanın başarılı bir şekilde ilerlediğini göstermektedir. Sürecin mağdur ve failler açısından gözlemlenmesi, yorumlanması ve öneriler geliştirilmesinin de uzlaştırma kurumuna katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
As there may be conflicts when two or more persons come in contact with one another or the event of relationships among human beings, we may witness the resolution of such conflicts using the concept of reconciliation. The concept of restorative justice, which is a new understanding, has emerged upon the failure of the traditional criminal understanding of the conflicts having a legal dimension to achieve the desired results. Therefore, restorative justice has brought about reconciliation as an alternative resolution. This alternative way of resolution which has been practiced in our country since 2005 is also included in our legal system with the Articles 253-255 of the Code of Criminal Procedure No. 5271 and Article 73/8 of the Turkish Penal Code No. 5237. In this study, the reconciliation process was evaluated in terms of the victim and the offender. The reasons of the victims and offenders to choose the reconciliation method and the effects of reconciliation were investigated. 8 investigation files that were concluded during the investigation stage as a result of the obtained performance executed by 8 different conciliators who were actively involved in the Aydın Public Prosecutor's Office's reconciliation list were examined. The qualitative data analysis was conducted with a semi-structured interview technique as a result of the voluntary participation of 11 victims and 8 offenders included in the relevant investigation files. The categories were formed using content analysis of the participants' answers given to 15 questions included in the questionnaire. This study further attempts to explain how the reconciliation institution is practiced for the victims and offenders who are the main actors of reconciliation. The arrangements in the Turkish Penal Code regarding reconciliation, the extension of the scope of offense and the increase in the files which are positively concluded with reconciliation reveal that reconciliation has been developing successfully in Turkey. It is also hoped that closely observing and deeply interpreting the process and carefully developing suggestions in terms of victims and offenders will contribute to the reconciliation institution as well.