Descartes ve Spinoza felsefesinde ruh-beden ilişkisi
Soul-body relationship on philosophy of Descartes and Spinoza
  1. Tez No: 592123
  2. Yazar: ESRA TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Descartes, Spinoza, Töz, Düalizm, Paralelizm, Descartes, Spinoza, Substance, Dualism, Parallelism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
17. yüzyılın önemli düşünürlerinden Descartes ve Spinoza'nın ruh ve beden anlayışları bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Tezde genel olarak Descartes'ın Meditasyonlar ve Spinoza'nın Ethica adlı eserleri üzerinden ruh ve beden ilişkisi konusu açıklanmaya çalışılmıştır. Tezin amacı Descartes ve Spinoza felsefesinde ruh ve beden ilişkisi açıklanarak, Spinoza'nın Descartes eleştirisini yapmaktır. Descartes tarafından ruh ve beden ilişkisi düalizm ile temellendirilirken, Spinoza bu düalizme eleştirel yaklaşmıştır. Spinoza'nın ruh ve beden ilişkisini bir ve aynı düzlemde ele alması ile paralelizm düzleminde Descartes'ın keskin düalizmine bir çözüm getirmiştir. Bu çalışmada Descartes ve Spinoza'nın; öz, töz, Tanrı, ruh, beden, monizm gibi kavramları ve insana bakış açıları detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this thesis is the understanding of the soul and body of Descartes and Spinoza, one of the most important thinkers of the 17th century. In this study, it is aimed to explain the relationship between soul and body through Descartes'“Meditations”and Spinoza's“Ethica”. The aim of the thesis is to explain the relationship between soul and body in Descartes and Spinoza philosophy and to make Spinoza's criticism of Descartes. While Descartes' relationship between soul and body was based on dualism, Spinoza was critical of this dualism. Spinoza's relationship with the soul and body in one and the same plane with the parallel plane of Descartes's sharp dualism has brought a solution. In this study, Descartes and Spinoza's concepts such as essence, substance, God, spirit, body, monism and human perspective will be analyzed in detail.