Kozmetik ürünlerden kaynaklanan hukuki sorumluluk
Legal responsibility from cosmetic products
  1. Tez No: 592581
  2. Yazar: MELİS FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmetik ürün, kozmosötik ürün, ilaç, tüketici, hukuki sorumluluk, Cosmetic Product, Cosmeceutical products, Drug, Consumer, Legal responsibility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsanlar geçmiş çağlardan beri, daha iyi ve genç görünmek, çeşitli kusurlarını kapatmak gibi amaçlarla boyalar, merhemler, kokular kullanmışlardır. Çoğunlukla bitkilerden elde edilen bu ürünler, kadınlar ve erkekler tarafından çağın getirdiği farklılıklara göre kullanılmakta, gücü veya üst sınıfı sembolize etmekteydiler. Zaman içerisinde bu ürünler kozmetik olarak adlandırılmış ve değişen insan ihtiyaçları ile birlikte hem kullanım alanları hem de içerikleri çeşitlenmiştir. Bu sayede, daha fazla kişi tarafından kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Artan tüketimle birlikte, kozmetik üretimi, küçük işletmelerden fabrikalara taşınmış ve markalaşma sürecini de beraberinde getirmiştir. Özellikle kozmetiklerin içeriği bitki köklerinden ziyade farklı kimyasal bileşiklerden meydana gelmeye başlamıştır. Kozmetik ürün piyasası bugün, temel tüketim ürünleri içerisinde yer almakla birlikte, küresel dünya ekonomisinde de oldukça büyük bir pazar payına sahiptir. Ekonomide kendisine bu kadar büyük bir yer açmayı başaran kozmetik ürenler, sadece saça, yüze uygulanan boyalar olmaktan çıkıp tüm vücuda uygulanarak, daha iyi hale getirme ve daha iyi görünme etkisiyle kullanım alanlarını arttırmışlardır. Öyle ki, günlük yaşamda, sıvı sabunlar, diş macunları, deodorantlar, traş köpükleri, traş losyonları gibi birden fazla kozmetik ürünle temas etmekteyiz. Kozmetik ürünlerle bu kadar yoğun temasın olması ve dünyada çok fazla kullanıcısının bulunması, ürünün çeşitli olumsuz etkilerinin görülme sıklığını arttırmıştır. Özellikle, ürün bileşeninde bulunan kimyasallar başta kanser olmak üzere hem çeşitli hastalıklara neden olmakta, hem de kullanıcının özel durumu veya üreticiden, satıcıdan, uygulayandan kaynaklanan sebeplerle çeşitli yaralanmalara neden olmaktadır. Ürünün zararlı etkilerine maruz kalanların korunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için, kozmetik üreticilerinin, satıcılarının ve uygulayıcılarının doğan zararlardan sorumlu olup olmadığının tespit edilmesi ve zararın tazmini için gereken şartların belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda öncelikle, kozmetik ürünlerin karakteristik özellikleri belirtilip kozmetiklerle benzerlik gösteren ilaç ve kozmosötik gibi ürünlerden farkları belirlenecektir. Daha sonra, Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanundaki düzenlemeler çerçevesinde, kozmetik üreticisinin, satıcısının ve uygulayanın sorumluluğu, bu sorumlulukların niteliği ve şartları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
People have used dyes,ointments and scents since past ages to look better,younger and to close up their various flaws. These products which were mostly obtained from plants were used by women and men according to the differences brought by the age, symbolizing power or upper class. Over time, these products have been called cosmetics, and have changed their usage areas and contents with changing human needs. In this way, more and more people began to use these products and they have spread. Along with increasing consumption, cosmetic production has moved from small enterprises to factories which brought the process of branding.Especially in the early days, while cosmetics are continued to be preferred, the content of cosmetics changed and began to be composed of different chemical compounds rather than plant roots. Today, the cosmetic product market is one of the main consumer products,but also has a large market share in the global world economy.Cosmetic products that have managed to make such a big place for themselves in the economy, have stopped being only applied to the hair and face, rather started to be applied to the whole body which has been driven by the idea of better treatment and better appearance that increased the ares of use. In fact, in the daily life, we come into contact with multiple cosmetic products such as liquid soaps, toothpastes, deodorants, shaving foams, shaving lotions. The intense contact with cosmetic products and the presence of many users in the world has increased the incidence of various adverse effects of the product.In particular, the chemicals contained in the product component cause both various diseases, especially cancer, as well as the specific situation of the user or the manufacturer, the seller or implementer, result in the injuries. It is necessary to determine whether cosmetic manufacturers, their sellers and their practitioners are responsible for the damages arising from utilization of cosmetic products for protection of the victims and eliminate their grievances, and to designate the conditions for compensation. In consequence, in our study, the characteristics of cosmetic products will be determined and the differences between the products such as drugs and cosmeceuticals which are similar to cosmetics will be determined. Afterwards, in the light of the Turkish Code of Obligations and the amendments to the Law on Consumer Protection, the responsibility of the cosmetic manufacturer, the seller and the implementer, the qualification and conditions of these responsibilities will be examined.