Yeni bölgeselcilik anlayışı ve Türkiye'de uygulanan bölgesel gelişim politikaları
Newregionalism approach and regional development policies applied in Turkey
- Tez No: 593221
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Gelişim, Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Gelişim Kuramları, Yeni Bölgeselcilik, Kalkınma Ajansları. 2019, 134 sayfa, Regional Growth, Regional Development, Regional Development Theories, New Regionalism, Development Agencies. 2019, 134 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YENİ BÖLGESELCİLİK ANLAYIŞI VE TÜRKİYE'DE UYGULANAN BÖLGESEL GELİŞİM POLİTİKALARI Gamze BULMUŞ Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erkan POLAT Bu tez çalışmasında kuramsal bir araştırma yapılarak Türkiye'nin bölgesel gelişim süreçleri ve Yeni Bölgeselcilik politikasının dinamikleri ortaya konulmuştur. Bölgesel planlama alanında hem küreselleşme olgusu hem de ulus-üstü ve ulusal politikalar çeşitli değişimlere sebep olmuş ve bölgelerarası dengesizlikleri ve eşitsizlikleri gidermeye yönelik politikalar ortaya çıkmıştır. Bölgelerarası farklılıklar doğal olarak bölge planlarındaki en büyük etkenlerdendir. Türkiye de diğer ülkelerde olduğu gibi bölgelerarası gelişmişlik farklılıkların giderilmesini amaçlayarak bölgesel planlama çalışmaları yapmaktadır. Tezde Türkiye ve dünyadaki bölgesel politikalar ve bölgesel gelişim çalışmaları detaylandırılarak, Avrupa Birliği ülkelerinin bölgesel politikalarında ve Türkiye'nin bölgesel gelişme sürecinde Yeni Bölgeselcilik anlayışının nasıl bir yeri olduğunu değerlendirmek amaçlanmıştır. Bunun için kalkınma planlarındaki bölgesel gelişme politika ve araçlarındaki değişimler irdelenerek, yapılanlar ve yapılması gereken çalışmalar konusunda bir değerlendirme ortaya koyulmaya çalışılmıştır. AB ülkelerinin çoğu (bölgesel) kalkınma ajanslarını araç olarak kullanan ilk ülkeler olmuştur. Adaylık sürecindeki tüm ülkeler birliğin politikalarını örnek alarak bölgesel rekabet ve yönetişim anlayışıyla sermayeyi ön planda tutmayı amaçlamıştır. Türkiye'de de bu politikalardan yola çıkarak kalkınma ajansları kurulmuş, 26 İBBS (NUTS) 2 düzeyinde, 2006'dan beri 26 kalkınma ajansı kurulmuştur. Bu çalışma ile Yeni Bölgeselcilik anlayışının kalkınma politikaları ile ivme kazandırılabilecek ve elde edilen çıktılarla Türkiye'de uygulanan bölgesel gelişme politikalarına yeni bir bakış açısı sağlanmış olacaktır. Böylece, Türkiye'de bölgesel planlama ve gelişim için kalkınma ajanslarının ve Yeni Bölgeselcilik anlayışının diğer kalkınma araçlarına ivme vereceği görülecektir. Yeni Bölgeselcilik araçlarının uygulamaya yön vermesi de bir diğer amaçtır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis NEW REGIONALISM APPROACH AND REGIONAL DEVELOPMENT POLICIES APPLIED IN TURKEY Gamze BULMUŞ Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Urban and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Erkan POLAT In this thesis made a theoretical research has revealed the dynamics of Turkey's regional policy development processes and new regionalism. In the field of regional planning, both the phenomenon of globalization and transnational and national policies have led to various changes and policies have emerged to eliminate interregional imbalances and inequalities. Interregional differences are naturally one of the major factors in the regional plans. Turkey serves regional planning studies aiming at the elimination of inter-regional disparities as well as in other countries. regional policy and regional development activities in Turkey and abroad, as detailed in the thesis, the regional policies of the European Union countries and Turkey in the regional development process was to evaluate how a lot of the new regionalism approach. For this purpose, the changes in regional development policies and instruments in development plans were examined and an evaluation was made about the works done and the studies to be done. Most EU countries were the first to use (regional) development agencies as instruments. All countries in the process of candidacy aim to keep capital at the forefront with the understanding of regional competition and governance by taking the policies of the union as an example. Starting from this policy, Turkey also established regional development agencies, 26 NUTS (NUTS) level 2, was established 26 development agencies since 2006. This study by the New Regionalism concept of development policies and the resulting output can be the impetus to regional development policies implemented in Turkey will be provided a new perspective. Thus, the development of regional planning and development agency for the New Regionalism concept will be seen in Turkey and will give momentum to other development tools. Another objective is to guide the implementation of new regionalism tools.