Dikili (İzmir) ve yakın çevresi jeotermal sularının hidrojeolojik modellemesi
Hydrogeological modeling of the geothermal waters in Dikili (İzmir) andenvirons
  1. Tez No: 593241
  2. Yazar: ESRA KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikili, termal sular, jeotermal, hidrojeoloji, hidrojeokimya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma içerisinde Dikili (İzmir) ve yakın çevresi jeotermal sularının hidrojeolojik modellemesi yapılmıştır. Bu bağlamda Dikili (İzmir) ve yakın çevresi jeotermal alanlarının jeoloji haritasının güncellenmesi, jeotermal suların hidrojeolojik, hidrojeokimyasal ve izotop jeokimyasal yöntemlerle oluşumunu ve gelişimini incelemek, mineralojik, petrografik ve jeokimyasal çalışma yöntemleriyle jeotermal akışkan-kayaç etkileşimini tanımlayabilmek ve jeotermal akışkan-kayaç etkileşimi doğrultusunda jeotermal sistemin oluşumunu modellemek bu çalışmanın çeşitli aşamalarını oluşturmuştur. İlk olarak Dikili ve yakın çevresi jeotermal suları alanlarının kapladığı toplam alan için şimdiye değin yapılan jeolojik haritalar derlenmiş ve bunlar güncellenerek, jeotermal su noktaları ve aktif tektonik faylar jeolojik formasyonlarla birlikte harita üzerine taşınma çalışması yapılmıştır. İnceleme alanı içerisinde temelde Miyosen yaşlı Yuntdağ Volkaniti-I bulunmaktadır. Bu kayalar yaygın alterasyonla birlikte tektonik zonlarda ikincil gözenekliliğin ve geçirgenliğin artmasından dolayı rezervuar kaya özelliğindedir. Yuntdağ Volkaniti-I formasyonu Demirtaş Piroklastiklerini üstler. Bu birim düşük porozite özelliğine sahip olduğundan geçirimsizdir ve jeotermal alanda örtü kaya özelliği göstermektedir. Bunların üzerine gelen Yuntdağ Volkaniti-III'e ait Dikili biotit-hornblend andezit birimi ısıtıcı kaya özelliği taşıyan bir formasyondur. İnceleme alanı içerisinde bulunan akifer olma özelliği taşıyan en önemli birim ise alüvyondur. İnceleme alanında bulunan sular meteorik kökenli sulardır. Yerin derinliklerine inen bu sular yoğun kayaç-su etkileşimi gösterirler. İnceleme sahasındaki sıcak sular yapılan hidrojeokimyasal analizlere göre genel olarak Na-SO4-HCO3 tipi sulardır. Yapılan anyon analizlerine göre çalışma alanındaki sıcak sular SO4 ve HCO3 yönünden zengin iken Cl yönünden oldukça fakirdir. Bölgede önemli derece de buharlaşma olduğu da belirlenmiştir. Dikili ve çevresindeki mevcut suların olgun olmayan sular ile kısmi dengelenmiş ve ya olgun sular arasında yer aldığı belirlenmiştir. Çalışma alanındaki sıcak suların yüzeye çıkış sıcaklıkları 36-68 oC arasında değişkenlik göstermektedir. Dikili jeotermal sahası rezervuar kaya sıcaklıkları için yapılan çeşitli jeotermometre yöntemlerine göre rezervuar kaya sıcaklıkları 68-235 oC arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, Hydrogeological modeling of the geothermal waters in Dikili(İzmir) and environs has been carried out. Within this framework, updating the geological maps of the geothermal fields in Dikili( İzmir) and environs; analyzing the formation and the progress of the geothermal waters with the hydrogeological, hydrogeochemical and the izotopic geochemical methods, determining the interaction between geothermal fluid rock with the mineralogical, petrographical and geochemical working methods are the different stages of this study. First, geological mappings for the total area where Dikili and environs geothermal waters cover have been compiled and updated. Then, the study of charting of geothermal water points andactive tectonic faults with the geological formation have been fulfilled. In the area of investigaion, there is basically Miocene-perioded the Yunt Mauntain Volcanite. These rocks have the feature of reservoir rock due to the raise in secondary porosity and permeability with the prevalent alteration. The formation of the Yunt Mauntain Volcanite recurs the Demirtaş Pyroclastics. This unit has lower porosity feature so it is impermeable and it shows the feature of seal rock in the geothermal fields. The most important unit that carries the feature of being aquiver in the investigation field is the alluvion. Waters in the investigation area have the meteoric origin. These waters plumb the depths of the earth show intense rock-water interaction. According to the hydrogeochemical analyzes, the hot waters in the investigation area are generally of Na-SO4-HCO3. type. According to the anion analysis, the hot waters in the investigation area are rich in SO4 and HCO3 while lack of CI. It is determined that the vaporization in the area is significant. It is also determined that waters in Dikili and environsare located between immature waters and partially equilibrated or mature waters. Emerging temperatures of the hot waters in the field vary from 36 to 68 oC. According to geothermometer methods made for reservoir rock temperatures in Dikili geothermal field, reservoir temperatures vary from 68 to 235 oC.