Şerifler yalısı
Şerifler yalısı
- Tez No: 593413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET VEFA ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Abdullah Paşa Yalısı, Ağa Hüseyin Paşa Yalısı, Bostancıbaşı Defterleri, Emîr Gûne Sarayı ve Kullanıcıları, Emirgân, Şerifler Yalısı, Türk Baroku, Abdullah Pasha Waterside Mansion, Aga Huseyin Pasha Waterside Mansion, Bostancibasi Defters, Emir Gune's Palace and its Users, Emirgan, Serifler Yalisi (Waterside Mansion), Turkish Baroque
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, I. Abdülhamit döneminde yıktırılan Emîr Gûne Sahilsarayı arazileri üzerinde 1782 yılında inşa edilmiş olan ve Abdullah Paşa yalısı olarak da bilinen Şerifler Yalısı; tarihçesi, kullanıcıları, semtle ilişkisi ve mimari özellikleri bağlamında incelenmiştir. I. Abdülhamit, III. Selim ve II. Mahmut dönemlerine ait Bostancıbaşı Defterleri incelenmek suretiyle yapının kullanıcıları ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma semtin sosyal dokusunun anlaşılmasına da imkan tanımıştır. Yapının 1892 tarihinde Şerif Abdiilah Paşa için satın alınmasını ve önündeki rıhtımın tamirini konu alan Osmanlı Arşivi'ndeki belgeler incelenmiş ve transkripsiyonları ekte verilmiştir. Bir bütün olarak inşa edildiği Harem binasını 1946 yılında sahil yolu inşası sırasında kaybetmiş bulunan ve Türk barokunun hâkim olduğu Selâmlık Köşkü'nün bazı odalarının tavan tezyinatlarında klasik, barok ve rokoko üsluplar bir arada görülmektedir. Muhdes İftariye Salonu ise dönemin özelliklerine uygun olarak neoklasik üslup özelliktedir. Geleneksel plan özellikleri taşıyan ve planında bir eksilme olmadan günümüze ulaşabilen Selâmlık Köşkü'nün tavan kuşakları ve yüklüklerinde, I. Abdülhamit ve III. Selim dönemi üslubuna ait mimari konulu manzara tasvirleri görülmektedir. Mekansal dağılımları tablolaştırılmış kuş, çiçek, yemiş ve eşya tasvirleri yapıda görülen diğer tasvirlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, Serifler Yalisi, also known as Abdullah Pasha Waterside Mansion, which was built in 1782 on the land of Emir Gune coastal palace, which were demolished during the reign of Abdulhamid I, was examined in terms of its history, inhibant, architectural features and its relations with the surrounding neighborhood. In order to determine the inhabitant of the building, archival documents titled Bostancıbaşı Defters belonging to the reigns of Abdulhamid I, Selim III and Mahmut II were examined. This study has allowed the social fabric of the neighborhood to be understood. The documents in the Ottoman Archives which were latinized and presented in the annex of this study shed light on the purchasing process of the building in 1892 for the use of Abdullah Pasha and also includes the details of the repair of quay in front of it. The Harem Building, which was built as the original part of the Pavillion of Selamlık has been demolished during the construction of the coastal road in 1946. Pavillion of Selamlık was dominated by Turkish baroque style. In some rooms of the building, classical, baroque and rococo style appear together on wooden ceiling decoration. But in Iftariye Hall, which was added later, neoclassical style is dominant in accordance with the characteristics of period. Pavillion of Selamlık has traditional plan features and survived without any chance in its plan. On its ceiling girdles and the cabinet, depictions of the architectural themes can in the style of Abdulhamid I and Selim III period can be seen. Birds, flowers, fruits and goods are the other descriptions in the building which were also analyzed in this study.