Kavşak yaklaşımlarında yol yüzey dokusu ve üstyapı düzgünsüzlüğünün sürücü davranışına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of driver behavior of road surface texture and superstructure of rouhness in the junction of approaches
  1. Tez No: 593647
  2. Yazar: MELEK BÖCEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM SAPLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Makro-Mikro Pürüzlülük, Düzgünsüzlük, Sürücü Davranışı, Sinyalizasyonlu Kavşak Yaklaşımı 2019, 104 sayfa, Macro-Micro Roughness, Roughnes, Driver Behavior, Signalized Junction Approach 2019, 104 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Karayolu tasarımında, yapım ve güvenli işletme aşamalarında yolun geometrik özellikleri, kullanılan malzemelerin özellikleri, trafik hacmi ve kaplama yüzey dokusu gibi unsurlar önem kazanmaktadır. Kaplama yüzey dokusu ile ilgili çalışmalarda, yol emniyeti ve sürüş konforu için, yeterli düzeyde yüzey pürüzlülüğünün olup olmaması ve yol yüzey düzgünsüzlüğünün ne durumda olduğu ile ilgili incelemeler yapılmaktadır. Trafik kazalarının oluş nedenlerini incelendiğinde ise, hatalı karayolu tasarımı, kullanılan malzemelerin kalitesi, yoğun trafik hacmi altında yol yüzeyinin deformasyonu gibi parametrelere ek olarak, sürücü davranışlarının da kazaların meydana gelmesinde önemli etkiye sahip olduğu görülmektedir. Sıklıkla kaza olan şehir içi kavşak yaklaşımlarının, kaplama yüzeylerinde yoğun trafik hacmi altında agregaların aşındığı ve diğer sebeplere bağlı olarak yol yüzeyi makro-mikro doku problemlerinin oluştuğu bilinmektedir. Kaplamada oluşan tekerlek izi, üstyapı düzgünsüzlüğü gibi deformasyonlar, bu bölgelerde su birikintileri ve kaplama yüzeyinden suyun drene olamaması, lastik ile kaplama yüzeyi arasında yeterli sürtünmenin oluşmasını engellemekte, aracın frenleme sırasında kaymaya karşı direnç gösterememesi kaza oluşumuna neden olmaktadır. Tez çalışmasının amacı, kent içi kavşak yaklaşımlarında bahsedilen problemlerin oluş nedenlerini araştırmak; trafik hacminin, şerit bazında sürücü hız değişim davranışlarının, yavaşlama veya hızlanma ivmelenmelerinin etkilerini ortaya koymak olmuştur. Çalışma sonucunda, hem kavşak yaklaşımlarında hem de otobüs durakları yakınlarında, özellikle yol düzgünsüzlük değerlerinde artışların önemli düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Karşılaşılan yol problemleri sadece sağ şeritte değil, aynı zamanda otobüslerin şerit değiştirme manevrası yaptığı orta şeritlerde de yoğun olarak görülmüş, fakat analizler sonucunda en yoğun trend artışı kavşak yaklaşımlarında tespit edilmiştir. Be nedenle, sinyalizasyonlu kavşak yaklaşımlarında üstyapı kaplama tabakasının daha doğru bir malzeme ile kaplanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In highway design, construction and safe operation stages, geometric features of the road, properties of materials used, traffic volume and pavement surface texture gain importance. In the studies related to the coating surface texture, for the road safety and driving comfort, the presence of sufficient surface roughness and the condition of the road surface smoothness are examined. When the causes of traffic accidents are examined, it is seen that in addition to parameters such as faulty road design, quality of materials used, deformation of the road surface under heavy traffic volume, driver behavior has a significant effect on the occurrence of accidents. It is known that urban junction approaches, which are frequently accidents, cause aggregate wear on pavement surfaces under heavy traffic volume, and road surface macro-micro tissue problems occur due to other reasons. Deformations such as wheel marks, superstructure unevenness, puddles in these areas and inability to drain water from the coating surface prevent sufficient friction between the tire and the coating surface, and the vehicle's inability to resist slipping during braking causes an accident. The aim of this thesis is to investigate the causes of the problems mentioned in urban intersection approaches; traffic volume, lane-based driver speed change behavior, deceleration or acceleration acceleration. As a result of the study, it was found that the increases in both the approach of intersection and near the bus stops, especially the road unevenness, were significant. The road problems encountered were intense not only in the right lane, but also in the middle lanes where the buses maneuver the lane change, but as a result of the analyzes, the most intense trend increase was found in the intersection approaches. For this reason, it has been proposed to cover the superstructure coating layer with a more accurate material in signalized junction approaches.