Kütahya ekolojik koşullarında ketencik [Camelina sativa (l.) crantz] genotiplerinin bazı tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some agricultural and technological properties of camelina [Camelina sativa (l.) crantz] genotypes in ecological conditions of Kutahya
  1. Tez No: 593822
  2. Yazar: EBRU BİLİR GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ketencik, Camelina sativa (L) Crantz, Tarımsal ve Teknolojik özellikler, Camelina, Camelina sativa, Agricultural and Technological Charakters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada; Kütahya Ekolojik Koşullarında yetiştirilen Ketencik genotiplerinin bazı tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tarla deneme 2013 yılında, yaz sezonunda, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bu araştırmada; bitki materyali olarak, yurt dışı orjinli 9 genotip (PI304269, CR 476/65, CR 1674/90, Ames 26665, Ames 26667, Ames 26673, Ames 26676, Ames 26680 ve Ames 28372) ve1 adet durulmuş yerli genotip olmak üzere, toplam 10 camelina genotipi kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, ilk dal yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide kapsül sayısı, kapsülde tohum sayısı, bitkide kapsül ağırlığı, bitkide tohum sayısı, 1000 tane ağırlığı, bitki başına tane verimi, biyolojik ağırlık, ham yağ oranı ve bitki başına yağ verimi incelenmiştir. Araştırma sonucu; a) bitki boyunun 69.33-90.63 cm ve ilk dal yüksekliğinin 14.27-45.67 cm arasında olduğu belirlenmiştir. b) Bitkide dal sayısının 9.80-17.47 adet, bitkide kapsül sayısının 168.33-427.67 adet, kapsülde tohum sayısının 8.65-12.37 adet, bitkide tohum sayısının 1473-4511 adet olduğu belirlenmiştir. c) Bitkide kapsül ağırlığının 1.23-2.63 gr, 1000 tane ağırlığının 0.08-0.13 gr, tane veriminin 0.86-2.02 gr, biyolojik ağırlığın 2.59-6.67 gr, bitki başına yağ veriminin 0.29- 0.71 gr olduğu belirlenmiştir. d) Ham yağ oranının %26.66-%35.95 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; Kütahya ekolojik koşullarında ketencik bitkisinin tarımsal ve teknolojik karekterleri dikkate alındığında; Ames-26667, PI-304269, Ames-266680 ve Ames-266676 genotiplerinin ümitvar olduğu söylenebilir. Ayrıca Kütahya ekolojik koşularında yürütülecek yetiştirme tekniği uygulamalarının belirlenmesine yönelik yapılacak araştırmalarda öncelikli olarak Ames-26667 genotipi olmak üzere, PI-304269, Ames 266680 ve Ames 266676 genotiplerinin kullanılması önerilebilir. Haziran 2019
Özet (Çeviri)
This research; The aim of this study was to determine some agricultural and technological characteristics of camelina genotypes grown in Kütahya ecological conditions. The field experiment was established in 2013 in the summer season with three replications according to the Randomized Blocks Experimental Design. In this study; As plant material, 9 genotypes (PI304269, CR 476/65, CR 1674/90, Ames 26665, Ames 26667, Ames 26673, Ames 26676, Ames 26680 and Ames 28372) from Thrace Agricultural Research Institute, and one stable local genotype, a total of 10 camelina genotype was used. In the study; plant height, first branch height, number of branches per plant, number of capsules per plant, number of seeds per capsule, capsule weight per plant, number of seeds per plant, 1000 grain weight, seed yield per plant, biological weight per plant, crude oil ratio and oil yield per plant were evaluated. The result of the research; a) Plant height of 69.33 to 90.63 cm and the height of the first branch height was determined to be between 14.27 to 45.67 cm. b) It was determined that the number of branches in the plant was 9.80-17.47, the number of capsules in the plant was 168.33 427.67, the number of seeds in the capsule was 8.65- 12.37 and the number of seeds in the plant was 1473-4511 c) The capsule weight of the plant was found to be 1.23-2.63 g, 1000 grain weight was 0.080-0.13 g, grain yield for plant was 0.86-2.02 g, biological weight was 2.59-6.67 g and oil yield per plant was 0.86-2.02 g, biological weight was 0.86-2.02 g, biological weight was 2.59-6.67 g and oil yield per plant was 0.29-0.71 g. The crude oil content was 26.66% - 35.95%. As a result, when the agricultural and technological characteristics of camelina plant are considered in the ecological conditions of Kütahya; The genotypes Ames-26667, PI-304269, Ames-266680 and Ames-266676 can be said to be promising. In addition, Ames-26667 genotype, PI-304269, Ames 266680 and Ames 266676 genotypes may be used in researches to determine the cultivation techniques to be carried out in Kütahya ecological conditions. June 2019,