Hanefilerin aile hukuku alanında ileri sürdükleri hile-i şer'iyyeler
Asserted hila al-shariyya's (legal stratagems) in the field of family law by hanafi's
- Tez No: 593863
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Hanafi's, Hila al-Shariyya, Family Law, Marriage, Divorce
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, İslam Hukukunda“Hile-i Şer'iyye”nin oluştuğu ortam, çıkış sebebi ve dayanağı; ayrıca tanımı, mahiyeti ve mezheplerin bu konu hakkındaki görüşleri, delilleri ve özellikle Hanefi mezhebinin“Aile Hukuku”alanında ileri sürdükleri hile-i şer'iyyeleri kapsamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde hile-i şer'iyye'nin ahlak ve hukuk ilişkisi tartışılmıştır; amel, niyet ve fiil çerçevesinde hile-i şer'iyye'ye genel bir açıdan bakılmaya çalışılmıştır; hile-i şer'iyye'nin ıstılahtaki tanımı, mahiyeti, mezheplerin görüşleri ve delilleri hakkındaki bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde İslam Aile Hukukunda nikah ve talak konusu hakkında genel bilgi verilip Hanefilerin nikah, talak ve bu konuların içinde yer alan bazı meselelerle alakalı ileri sürdükleri hile-i şer'iyye örneklerine geçilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılmıştır. Anahtar Kavramlar: Hanefiler, Hile-i Şer'iyye, Aile Hukuku, Nikah, Talak.
Özet (Çeviri)
This thesis covers the environment in which the Hila al-Shariyya's are formed, the reason of occurance its origin, its basis; the definition, nature and the views of the sects about this subject, the evidences and especially the asserted Hila al-Shariyya's by the Hanefi sect in the field of Family Law. In the first part of the study, it is discussed that the relationship between moral and law of hila al-shariyya; tried approach to hila al-shariyya from a general perspective of practice, intention and act; the definition, essence of the hila al-shariyya, provided opinions and evidences by sects about this subject are mentioned. In the second part, general informations are given about marriage and divorce in the field of Islamic Family Law. In addition, marriage, divorce and issues within these subjects according to point of view of Hanafi are involved. In the final part of the research, overall evaluation is carried out.