Osmanlı Dönemi batılılaşma sürecinden günümüze gelin giysileri
Bridal clothing from the Ottoman Period westerners
- Tez No: 594357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gelinlik, Gelin, Giyim, Kültürel Değerler, Bridal, Bride, Clothing, Cultural Values
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çağlar boyunca insanların biriktirerek gelecek nesillere aktardıkları kültürel değerleri tek bir topluma bağlamak güçtür. Nitekim Anadolu gibi çağlar boyunca birçok devlete ve kültüre vatan olmuş topraklarda birçok kültürün yansımasını görmek olağandır. Bu anlamda bireylerin geçmişi ve şimdisiyle gelecek nesillere kendilerini anlatan toplumlar ortak kültürel değerlere sahip olabilmektedir. İnsanların temel gereksinimlerinden giyim olgusu ise her toplumun ortak bir yönüdür. Diğer yandan insanlığın nesillerinin devamı için gerçekleştirdikleri evlilik kurumu, gerek konumu gerekse sonuçları itibariyle önem arz etmektedir. Dolayısıyla hassasiyet gösterilen her alanda olduğu gibi evlilik hususunda da insanlar evlilik üzerine birtakım örf ve ananeler gerçekleştirmişlerdir. Tabi bu geleneklerin başında insanlığın temel gereksinimlerinden giyim olgusu gelmiştir. Evlilik gerçekleştiği esnada kadının giyeceği kıyafet çağlar boyunca önemini korumuş sürekli değişim ve gelişime uğramıştır. Çalışma süresince Türk kültüründe Osmanlı'dan günümüze dek düğün merasimlerinde evlenen kadınların/gelinlerin giyeceği kıyafet/gelinliğin evrimi incelenmiştir. Bu süreçte gelinlikteki değişimlerde kültürlerin etkisi araştırılmış, bunların dışında gelinlerin merasimlerdeki takılardan ayakkabı zevklerine dek geleneksel giyim kültürüne yer verilmiştir. Böylelikle bu çalışma, modern kültürün yansımalarının görüldüğü günümüz şartlarında manevi değerlerimizi hatırlama ve koruma adına destek sağlayacak diğer yandan bu sektörde faal olan girişimcilere de kültürel değerlerimizi gelecek nesillere günümüz moda eğilimiyle harmanlayarak aktarmada esin kaynağı oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
It is difficult to connect the cultural values that people have accumulated through the ages to a single society in the future generations. As a matter of fact, it is usual to see the reflections of many cultures throughout the ages such as Anatolia to many states and cultures. In this sense, the societies that describe themselves to the future generations with the history and now may have common cultural values. The phenomenon of clothing from the basic needs of people is a common aspect of every society. On the other hand, the marriage institution they carry out for the continuation of the generations of mankind is important as to the location and results. Therefore, as in every field of sensitivity, people have performed a number of traditions and pineapple on marriage. Of course, in the beginning of these traditions, the basic requirements of humanity are clothing. In the course of marriage, the woman's clothing has undergone constant change and improvement over the ages. During the study, the evolution of the dress/dress of the women/brides who married in the wedding ceremonies from Ottoman to present in Turkish culture was examined. In this process, the effects of cultures were investigated in the changes in the wedding dress, except for the traditional clothing culture from the jewelry of brides to the tastes of shoes. Thus, this work will provide support for remembering and protecting our spiritual values in today's conditions where the reflections of modern culture, on the other hand, are active in this sector, and our cultural values to future generations in today's fashion and will inspire the transfer by blending with the tendency