Hukuka kesin aykırılık hali olarak savunma hakkının kısıtlanması
The restriction of the right to defense as a definite violation of the law
  1. Tez No: 594534
  2. Yazar: MÜBERRA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR TALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi Hukuku, Adil Yargılanma Hakkı, Savunma Hakkı, Savunma Hakkının kısıtlanması, Criminal Procedure Law, Right to a Fair Trial, Right of Defense, Restriction of Right to Defense
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ceza yargılamasının temel amacı olan maddi gerçeğe ulaşmada savunma hakkı önemli bir yer teşkil etmektedir. Hukuk devletinde maddi gerçeğe ancak adil bir yargılama ile ulaşılabilecektir. Savunma hakkı da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında kabul edilen ve Anayasa ile düzenlenmiş olan adil yargılanma hakkının bir unsurudur. Savunma hakkının gereği gibi yerine getirilebilmesi için yalnızca yasal düzenlemeler yeterli olmamakta hakkın kullanımına imkan tanınması gerekmektedir. Bu kapsamda ceza muhakemesi sisteminde savunma hakkının kısıtlanması halleri mutlak bozma nedeni olarak düzenlenmiştir. Çalışmamızda öncelikle savunma hakkının tanımı, tarihçesi, muhakeme ilkeleri ile ilişiği, adil yargılanma hakkı kapsamındaki yeri incelenmiş daha sonra ise hukuka kesin aykırılık halini oluşturan savunma hakkının kısıtlanması halleri AİHM ve Yargıtay kararları kapsamında ayrıntılı şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The right of defense takes an essential place in reaching the material truth, which is primariy purpose of criminal justice law. Under the rule of law, material truth can only be achieved through a fair trial. The right to defense is a component of the right to fair trial, which is adopted by the European Convention on Human Rights and regulated by the Constitution. To fulfill the right of defense properly, only legal regulations are not suffiicient; enabling to use the right should also be provided. Within this framework, the restriction of the right to defense in the criminal procedure law is regulated as the absolute ground for violating. In this thesis, firstly, the definitionof the right of defense, its history, its relationship, with the principles of the procedure law, and its place in the right of fair trial are studied. Then, within the scope of the judgements of ECHTHR and the Court of Cassation, the cases of restriction of the right to defense, which leads to a definite violation of the law, are discussed in detail.