Boncuk koyundaki (Gökova körfezi) kum köpekbalıkları (Carcharhinus Plumbeus (Nardo, 1827)) üzerine koruma çalışması ve gözlem önerileri
A conservation study on sandbar sharks (Carcharhinus Plumbeus (Nardo, 1827)) and suggestion for observation in Boncuk cove (gulf of Gökova)
  1. Tez No: 594904
  2. Yazar: MERT ARDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Carcharhinus plumbeus, Gökova Körfezi, Boncuk Koyu, Tür Koruma, Gözlem, Carcharhinus plumbeus, Gulf of Gökova, Boncuk Cove, Species Conservation, Observation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Gökova Körfezi'nde yer alan Boncuk Koyu'ndaki kum köpekbalıklarının (Carcharhinus plumbeus (Nardo, 1827)) biyolojisi hakkında bilgi verilmiş; korunmasına katkı sağlanmış ve yemsiz sualtı kameraları ile doğal ortamlarında insan etkisi olmadan gözlem çalışması gerçekleştirilmiştir. Toplamda 3 istasyonda gerçekleştirilen, 112 günlük bir arazi çalışmasını içeren; 1440 saatlik video kaydı incelenmiş ve 41 kez kum köpekbalığı ile karşılaşılmıştır. Bununla birlikte, Gökova körfezinde yapılmış olan anket çalışmasında; balıkçılar, turistler ve yerel halk olmak üzere 3 grup ve toplamda 203 kişi ile birebir görüşülmüş ve istatistik programı ile tür ve bölge özellikleri ile ilgili bilgi düzeyleri ölçülmüş ve 3 grup birbiriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca bölgedeki koruma etkinliği Akdeniz Koruma Derneği tarafından % 31,8'lik bir artışla yasa dışı balıkçılık faaliyetlerinin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bölgede yeni çalışmaların devam etmesi için bazı gözlem önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the biology of Sandbar sharks (Carcharhinus plumbeus (Nardo, 1827)) in Boncuk Cove in Gulf of Gökova, which is the Special Environmental Protection Area, is given; was contributed to their conservation and an observation study was carried out with underwater cameras in their natural environment without human effects. Including 112-days fieldwork carried out 3 stations in total; 1440 hours of video recording was reviewed and 41 times Sandbar sharks were encountered. Additionally, in the survey conducted in the Gulf of Gökova; 3 different groups which are fishers, tourists and local people and totally 203 people were held one to one interview with and statistical program was used to measure the level of knowledge about species and region characteristics and 3 groups were compared with each other. Besides, the conservation activity in the region has been tried to prevent illegal fishing activities by the Mediterranean Conservation Society with an increase of 31,8 %. Some observation proposals have been presented fort he continuation of new studies in the region.