Salvatore Sciarrino'nun sesin gölgesi yapıtının analizi ve orkestra için müzik
Analysis of Salvatore Sciarrino's shadow of sound and music for the orchestra
  1. Tez No: 595223
  2. Yazar: UĞUR ÇERKEZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ AHMET ALTINEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Müziği, Salvatore Sciarrino, Sesin Gölgesi, Müzikal Malzeme, Müzikal İfade, Kesit, Yapıt, 21'st Century Music, Salvatore Sciarrino, Shadow of Sound, Musical Material, Musical Expression, Section, Artwork
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Kompozisyon Ve Orkestra Şefliği Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
20. yüzyılda besteciler müzik yapıtı üretimlerinde yeni ses arayışlarına giderek çalgılarda geleneksel icra yöntemlerinden bağımsız yeni sesler geliştirmiş ve bu sesleri yapıtlarının üretimindeki malzemeler olarak kullanmışlardır. Müzik üretiminin malzemelerindeki bu değişimlerle müzik yeni bakış açıları kazanmıştır. Böylelikle Batı müziğinin üretimindeki temel malzemeler olan armonik ve kontrapuntik yazı disiplininden bağımsız salt ses malzemeleri araştırılarak bu ses malzemelerinin birbirleriyle olan ilişkilerinin de ele alındığı yeni müzik üretim modelleri de geliştirilmiştir. İtalyan besteci Salvatore Sciarrino' da bu yönde geliştirmiş olduğu özgün ses dünyası ve müzik diliyle 21. yüzyıl çağdaş müziğinin en önemli bestecileri arasındadır. Bu eser metninde Sciarrino'nun özgün müzik dili çeşitli yapıtlarından seçilen örneklerlerle ve Sesin Gölgesi (Shadow of Sound) adlı orkestra yapıtındaki ses malzemelerini kullanım biçimleriyle birlikte açıklanmıştır. Sesin Gölgesi yapıtının analiziyle gözlemlenen çalışma biçimi model alınarak yeni bir müzik yapıtı bestelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 20th century, composers seeked for new sounds in his of musical works and developed new sounds on the instruments outside of traditional performing methods and used these sounds as materials while composing their works. With these changes in materials of music production, music gained new aesthetic perceptions. In this way, new music production models were developed, in which the basic materials of the music production, which were not related to the harmonic and contrapuntic discipline, were searched and the relations of these sound materials with each other were also applied. Italian composer Salvatore Sciarrino is one of the most important composers of the 21th century contemporary music with his unique sound material and musical behaviours. In the following text, the examples of Sciarrino's original music language will be explained in the light of the examples selected from jis different works and their approach to the sound materials in the orchestral work entitled Shadow of Sound (2005). A new musical work, which was composed by taking the model of work observed with the analysis of Shadow of Sound into consideration, is also to be found in the 2nd volüme of this master's thesis.