İstanbul'da yaşayan çocuk ve adolesanlarda anemi prevalansının araştırılması
  1. Tez No: 59547
  2. Yazar: ECE ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi prevalansı, çocuk, adolesan, demir eksikliği, enfeksiyon anemisi, Prevalence of anemia, child, adolescent, iron deficiency, anemia of infection
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
51 özej; Amaçlar 1. İstanbul'un Batı yakasının çeşitli semtlerinde oturan sağlıklı çocuk ve adolesanlarda anemi prevalansını saptamak. 2. Elde edilen anemi prevalansını, Türkiye'de ve dünyada yapılan benzer çalışmalardaki ile karşılaştırmak. 3. Çocukların cinsiyeti ve beslenme durumu ile ebeveynin öğrenim ve ekonomik durumunun anemi prevalansı üzerine etkisini araştırmak. Bulgular 910 sağlıklı çocuk ve adolesanda 1968 Dünya Sağhk Örgütü hemoglobin kriterlerine göre anemi prevalansı %44.3 (403/910) olarak bulundu. Cinsiyetin anemi prevalansı üzerine etki etmediği gözlendi. En yüksek anemi prevalansı %75.1 ile 0.5-2.0 yaş grubu çocuklarda saptandı. Diğer yaş gruplarında (2.1-6.0, 6.1-14.0 ve >14.0) anemi prevalansı birbirine yakın olup yaklaşık %30 dolaylanndaydı. 0.5-6.0 yaş grubuna dahil anemik çocukların (277/478) hemoglobin değerleri şu şekilde idi; %46.5'inde 10-1 1 g/dL, %46.5'inde 8-10 g/dL, geri kalanında ise < 8 g/dL. Anemilerin %41.4'ü mikrositer, %57.3'ü normositer ve %1.3'ü makrositer olarak bulundu. Mentzer endeksine göre talasemi taşıyıcılığı oranı %1.0 idi. Gomez sınıflamasına (yaşa göre ağırlık) göre çocukların %6.6'sı şişman, %58.9'u normal kilolu, %27.1'i 1. derece malnütrisyonlu, %6.9'u 2.derece malnütrisyonlu ve %0.4'ü ise 3. derece malnütrisyonlu olarak bulundu. 0.5-6.0 yaş grubu çocuklarda beslenme yetersizliği olan (%56.9) ve olmayan (%58.3) çocukların arasında anemi52 prevalansı bakımından bir farklılık saptanmadı. Ayrıca geliri yüksek olan ailelerin çocukları (%26.5) ile düşük olanların (%30.6) malnütrisyon prevalanslan da benzer idi !ît Yüksek öğrenim görmüş ailelerin çocukları (%45.7) ile 0-5 yıl öğrenim gören ailelerin çocukları (%43) arasında anemi prevalansı bakımından farklılık yoktu. Ekonomik durumu iyi olan (%46.1) ve olmayan (%43.2) ailelerin çocukları arasında da anemi prevalansı bakımından farklılık bulunmadı. Sonuçlar ve yorum 1. İstanbul'da yaşayan sağlıklı çocuklardaki anemi prevalansı cinsiyetten bağımsız olarak oldukça yüksek bulunmuştur. 2. Son kırk yılda yapılan taramalar ile karşılaştırıldığında Türkiye'deki anemi prevalansında belirgin bir azalma olmadığı, az gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında ise sonuçların benzer olduğu görülmüştür. 3. Normositer anemilerin yüksek oranda bulunması, geçirilmiş minör infeksiyonlann anemi prevalansını büyük ölçüde etkilediğini düşündürmektedir. 4. Çocuklarda beslenme yetersizliği prevalansı oldukça yüksek idi. Beslenme yetersizliği olan ve olmayan çocukların arasında anemi prevalansı bakımından bir farklılık olmaması, nütrisyonel anemilerin protein enerji yetersizliğinden çok demir yetersizliğine bağlı olduğunu göstermektedir. 5. Öğrenim ve ekonomik durumu iyi olan ve olmayan ailelerin çocukları arasında anemi prevalansı bakımından farklılık olmaması, demir eksikliği anemisinin et tüketimindeki azlıktan çok beslenme alışkanlıklanndaki hatalardan kaynaklandığım düşündürmektedir. 6. Bu çalışmanın sonuçlan aneminin ülkemizin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve bu durumu önlemede ulusal politikaların (enfeksiyon sıklığının azaltılması, demirin biyoyararklığınm arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınması) üretilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY Objectives 1. To establish the prevalence of anemia in healthy children and adolescents living in various districts in west of Istanbul. 2. To compare the established prevalence of anemia with similar studies performed in Türkiye and around the world. 3. To analyze the effects of gender and nutritional status of children, parental education and economical status on the prevalence of anemia. Results The prevalence of anemia was found as 44.3% (403/910) among 910 healthy children and adolescents according to 1968 WHO criteria. It was observed no effect of gender on the prevalence of anemia. The highest prevalence of anemia (75.1%) was found in the age group 0.5-2.0 years. The prevalence of anemia was approximately 30% in the other age groups (2.1- 6.0, 6. 1-14.0 and > 14.0). In the age group 0.5-6.0 years (277/478), the anemic children's hemoglobin range values were as follows; 46.5% of them were between 10-11 g/dL, 46.5% of them were between 8-10 g/dL and the rest of them were less than 8 g/dL. The distribution of anemia types was found as follows; 41.4% microcytic, 57.3% normocytic, 1.3% macrocytic. The prevalence of Thalassemia trait was 1% according to Mentzer index. The percentages of obesity, normal weight, 1. degree malnutrition, 2. degree malnutrition, 3. degree malnutrition among the children according the Gomes classification (weight according to age) were found as follows respectively; 6.6%, 58.9%, 27.1%, 6.9% and 0.4%. No difference was found in the prevalence of anemia between children of the groups of good-feast (58.3%) and poor-feast (56.9%) in the age54 group 0.5-6.0 years. Besides, prevalence of malnutrition was similar between the groups of children with high-income family (26.5%) and low-income family (30.6%). There was no difference of the prevalence of anemia between the children of high- educated family (45.7%) and low-educated (0-5 years) family (43%). No difference was found in the prevalence of anemia between the children of the family with good (46. 1%) and poor (43.2%) economic status. Conclusion 1. The prevalence of anemia that was independent of age was found high among healthy children living in Istanbul. 2. There was no significant decrease of prevalence of anemia in Türkiye by comparing with the surveys made in the last 40 years, and it was seen that the results were similar if it is compared with poor developed countries. 3. The presence of high percentage of normocytic anemia suggested that passed minor infections had some influence on prevalence of anemia. 4. The prevalence of poor nutrition was rather high among the children. The presence of no difference of prevalence of anemia between the good and poor-feast groups suggest that nutritional anemias were due to iron deficiency rather than protein- calorie malnutrition. 5. No difference of prevalence of anemia between the children of family with good and poor economic status and education suggest that iron deficiency anemia is due to wrong nutrition behaviors rather than low consumption of meat. 6. The results of this study suggest that anemia is important health problem and in order to prevent this problem it is needed to search for national policy (to decrease prevalence of infections, to increase bioavailability of iron).