Ceza muhakemesi hukukunda şüphe
Suspicion in criminal procedure law
  1. Tez No: 595594
  2. Yazar: ZEHRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi, Koruma Tedbirleri, Vicdani Kanaat, İspat Sistemi, Delillerin Tartışılması, Suspect Benefit Suspect Principle, Protection Measures, Conscientious Opinion, Proof System, Discussion of Evidence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Şüphe üzerine başlayan ceza muhakemesinde, şüphenin bertaraf edilerek yerini şüpheden arınmış maddi gerçekliğe bırakması amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için birtakım işlemlere başvurulmaktadır. Yapılan işlemler genellikle, geçmişte olup biten olaya ilişkin delillerin, maddi gerçeğin ortaya konulacak şekilde toplanması ve muhafaza altına alınmasına yöneliktir. Şüpheden belirliliğe giden bu sürecin tamamında karşımıza şüphe kavramı çıkmaktadır. Bu çalışmada, muhakeme makamlarının yaptığı birçok işlemde aranan şartlardan olan“şüphe”kavramından ne anlaşılması gerektiğini ortaya koymaktır. Çalışmamızın birinci bölümünde, ceza muhakemesi ile şüphenin ilişkisi ve ceza muhakemesinde şüphenin önemine değinilerek, ceza muhakemesi hukukunda hakim olan ilkelerin bazıları şüphe kavramı ile ilişkilendirilerek açıklanmıştır. İkinci ve üçüncü bölümlerinde ceza muhakemesi evreleri, vicdani ispat sistemi ve delil kavramı ile şüphenin dereceleri detaylı şekilde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The criminal The criminal procedure, which started on suspicion, aims to eliminate the suspicion and leave its place to the material reality free of doubt. In order to achieve thisaim, a number of procedures are used. The procedures are generally aimed at collecting and preserving the evidence of the past event in such a way as to reveal the material truth. The concept of doubt emerges in this entire process from doubt to specificity. In this study, it is aimed to reveal what should be understood from the concept of "suspicion formed which is one of the conditions sought in many transactions of the reasoning authorities. In the first part of our study, the relationship between the criminal procedure and the suspicion and the importance of the suspicion in the criminal procedure are explained and some of the principles prevailing in the criminal procedure law are explained with the concept of the suspicion. In the second and third part, the stages of criminal procedure, the system of conscientious proof and the concept of evidence and the degree of suspicion are examined in detail.