Betonun mekanik özellikleri üzerine cam tozu ve alkalilerle aktive edilmiş yüksek fırın cürufu etkisi
The effect of glass powder and alkali activated blast furnace slag on mechanical properties of concrete
  1. Tez No: 595660
  2. Yazar: MAHIR ALIYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL OLTULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam tozu, alkali aktivatör, yüksek fırın cürufu, basınç dayanımı, eğilme dayanımı, Glass powder, alkali activator, blast furnace slag, compressive strength, bending strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, beton üretiminde çimentonun bir kısmı yerine atık cam tozlarının ve alkalilerle aktive edilmiş yüksek fırın cürufunun kullanılmasını böylelikle çimento kullanımının azaltılarak üretilen betonun özelliklerinin araştırılması için yapılmış bir dizi deneysel çalışmayı içermektedir. Çalışmada bağlayıcı olarak çimento ve onun bir kısmı yerine cam tozu, yüksek fırın cürufu kullanılmıştır. Ayrıca aktivatör olarak sodyum silikat (Na2SiO3) ve sodyum karbonat (Na2CO3) kullanılmıştır. Aktivatörler, YFC (yüksek fırın cürufu) ağırlığının %2 ve 4'ü oranlarında Na+ konsantrasyonu içerecek şekilde eklenerek beton numuneler üretilmiştir. Kontrol grubu ile birlikte 15 grup beton numunesi üretilmiş olup numuneler üzerinde 60 günlük basınç ve eğilme dayanımı deneyleri yapılmış ve genel olarak havada kürlenen betonlarda seçilen çimento ağırlığının %15'i oranında aktifleştirilmiş YFC ve cam tozu katkıların kullanımının uygun olduğu görülmüştür. Tüm gruplar göz önüne alındığında en iyi sonucun karma aktivatör kullanılan numunelerde görüldüğü tespit edilmiştir. 2019, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
This study includes the use of glass powder and alkaline activated blast furnace slag in the production of concrete instead of part of the cement, which reduces the use of cement and the properties of concrete and investigating the properties of the concrete produced. In this study glass powder and blast furnace slag were used instead of a part of cement as binder. In addition, sodium silicate (Na2SiO3) and sodium carbonate (Na2CO3) were used as activators. Concrete samples were obtained by adding activators containing Na+ with a concentration of %2 and %4 by weight of blast-furnace slag. Including control group, 15 groups of concrete samples were manufactured and 60-day compressive and flexural on samples and overall air curing blast furnace slag activated rate of %15 of the selected weight of cement, concrete and glass powder was found to be suitable for use of additives. When all groups were taken into account, it was found that the best results were obtained in samples using a mixed activator. 2019, 77 pages