Mahmut Toptaş'ın tefsirinin metod açısından incelenmesi
Studying Mahmut Toptaş's Qur'an interpretation in terms of its methodology
  1. Tez No: 595709
  2. Yazar: FADİME BULİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Toptaş, Şifa Tefsiri, Metod, Rivayet, Dirayet, Tasavvufi Kavramlar, Toptaş, Şifa Tafsir (Interpretation), Method, Heresay, Sagacity, Sufistic Concepts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma Mahmut Toptaş'ın Şifa Tefsiri'ni yöntem ve muhteva bakımından incelemiştir. Çalışma, bir giriş kısmı, üç ana bölüm ve bir sonuç kısmından müteşekkildir. Giriş bölümü Mahmut Toptaş'ın hayatını, ilmi kişiliğini, daha önce yazmış olduğu eserlerini ve tefsirini yazmadan önce geçirdiği ilmi aşamaları ele almıştır. Ayrıca, esere yapılan takrizler ve tefsirin adı ile ilgili hikâyeye de yer verilmiştir. Birinci Bölümde, eser; tefsir, hadis, fıkıh, tarih, lügat ve tasavvuf kaynaklarını gösterme yönünden ele alınmıştır. İkinci Bölümde, eser Kur'an İlimleri açısından incelenmiştir. Toptaş'ın tefsirinde işari kavramlara yüklediği farklı yorumlar ele alınmıştır. Kendine özgü bir tarz ile yaptığı bu yorumlar onu diğer mutasavvıflardan ayırmıştır. Üçüncü Bölümde, eser yöntem açısından incelenmiş; Toptaş'ın çalışması, tefsirine aldığı kaynakları kullanma tarzı, rivayet ve dirayet yönünden ayetleri inceleme metodu açısından ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Mahmut Toptaş's Şifa Tafsir (Interpretation of Healing) has been evaluated under the title Analysis of Mahmut Toptaş's Şifa Tafsir (Interpretation) in terms of its methodology. Our study is composed of five chapters including an introduction part, three main parts and a conclusion part. In Introduction Part, the life of Mahmut Toptaş, his personality as a scholar his previous works and the scholarly stages he experienced before writing his Qur'an Interpretation (Şifa Tafsir). In addition, appreciation for the work and the story of the name of the work is given. In the First Chapter, Toptaş's study is analysed in terms of the method of evaluating of the Qur'anic verses from the point of heresay and sagacity (dirayat and riwayat interpretations). In the Second Chapter, the work is examined in terms of Qur'anic sciences. The different interpretations and the meanings used as symbolic concepts which Toptaş stated in his work is studied. The interpretations he made through his specific style has differentiated him from other exegetes. In the Third Chapter, his work is examined in terms of methodology. Toptaş's work has been discussed in terms of the way he uses the sources he has interpreted, the method of examining the verses in terms of heresay and sagacity In Conclusion Chapter, a general evaluation of the work has been made.