Hasan Ali Toptaş'ın Ölü Zaman Gezginleri adlı eserinin kelime grupları açısından incelenmesi
Examination of Hasan Ali Toptaş's Dead Time Travelers in terms of word groups
- Tez No: 766680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi, Hasan Ali Toptaş, kelime grupları, Ölü Zaman Gezginleri, söz dizimi, Grammar, Hasan Ali Toptaş, word groups, Dead Time Travelers, syntax
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Edebî metinler, dil bilgisi ve gramer çalışmalarına kaynaklık edebilecek başlıca ürünlerden sayılmaktadır. Bir edebî metnin teknik ve morfolojik açıdan incelenebilmesi dilin en küçük yapı birimi olan kelimelere, kelimelerden meydana gelen gruplara ve bu grupların söz dizimindeki konumlarına bağlıdır. Edebî metinlerde yer alan dil unsurları dilin güzelliklerinin, inceliklerinin, anlatım gücünün korunması ve aktarılması bakımından dile katkı sağlamaktadır. Edebî metinlerdeki kurgunun, tam olarak aksettirilebilmesi, yazarın betimlemelerinin net bir şekilde anlaşılabilmesi ve karakterlerin psikolojik durumlarının okura sezdirilmesi için kelime gruplarından istifade edilmektedir. Aynı zamanda kelime gruplarının özelliklerinin ve konumlarının belirlenmesi için de edebî metinlerden istifade edilmektedir. Bu bağlamda Hasan Ali Toptaş'ın,“Ölü Zaman Gezginleri”adlı eserini, kelime grupları açısından incelemek uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Literary texts are considered as the main productsthat can be a source for grammar and grammar studies. The technical and morphological analysis of a literary textdepends on the smallest structural unit of the language, the words, the groups consisting of words and the position of thesegroups in thesyntax. Language elements in literary texts contribute to the language in terms of preserving and transferring the beauty, subtleties and expressive power of the language. Word groups are used to fully reflect the fiction in literary texts, to understand the author's descriptions clearly, and to make the reader sense the psychological states of the characters. At the same time, literary texts are used to determine the characteristics and locations of word groups. In this context, it was deemed appropriate to examine Hasan Ali Toptaş's“Dead Time Travelers”in terms of word groups.