Çeşme (İzmir) ilçesi kavun ekiliş alanlarında Aulacophora foveicollis (Lucas) (Coleoptera:Chrysomelidae)'in bulaşma oranı ve populasyon değişimi üzerinde araştırmalar
Investigations on the infestation rate and population fluctuation of Aulacophora foveicollis (Lucas) (Coleoptera: Chrysomelidae) in melon plant areas in Çeşme (Izmir) district
- Tez No: 595776
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARSAVURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aulacophora foveicollis, Kavun kızıl böceği, kavun, bulaşma oranı, populasyon değişimi, Çeşme, Aulacophora foveicollis, Red pumpkin beetle, infestation rate, population fluctuation, Çeşme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada 2015 yılında İzmir ili Çeşme ilçesinde kavun tarlalarında, kavun bitkisinde zarar yapan Aulacophora foveicollis (Lucas) (Coleoptera: Chrysomelidae)'in bulaşma oranı ve populasyon değişimi araştırılmıştır. A. foveicollis'in bulaşma oranı Çeşme ilçesinin Alaçatı, Çiftlik, Germiyan, Ildırı ve Ovacık mahallelerinde yaklaşık 1 dekarlık tarlalarda yapılmıştır. Bitkinin fide dönemi, çiçeklenme dönemi ve hasat dönemi olmak üzere 3 farklı döneminde yapılan araştırmada zararlının yumurta, larva ve pupa dönemlerine rastlanmamış olup, ergin bireylere rastlanmıştır. Ayrıca her dönemde, her mahallede, bütün tarlaların bulaşma oranının %100 olduğu tespit edilmiştir. Populasyon değişimi için Çiftlik ve Ovacık mahallelerinde, her iki mahallede de ayrı ayrı yaklaşık 1 da. olan 4'er tarlada haftada 1 kez sayım yapılmıştır. Sayımlara 14.05.2015 tarihinde başlanmış 30.09.2015 tarihinde sonlandırılmıştır. Sayımlarda tarlanın tamamını temsil edecek 25 adet bitki seçilmiş ve A. foveicollis yumurtaları toprakta, bitkinin kök kısmına yakın yerlerde aranmış, larva ve pupa dönemlerine ait bireyler ise bitki kökleri köke zarar vermeden hafifçe açılarak araştırılmıştır. Ergin birey populasyonunun 14 Mayıs 2015'ten 10 Haziran 2015'e kadar arttığı, 10 Haziran 2015'ten sonra düşüşe geçtiği görülmüştür. Yapılan haftalık sayımlarda 4 Eylül 2015'ten 30 Eylül 2015'e kadar zararlının ergin birey sayısında tekrar artış tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the infestation rate and population fluctuation of Aulacophora foveicollis (Lucas) (Coleoptera: Chrysomelidae) which cause harm on melons in the melon fields in 2015 were investigated in Çeşme district of İzmir. The infection rate of A. foveicollis was carried out in Alaçatı, Çiftlik, Germiyan, Ildırı and Ovacık neighborhoods of Çeşme districts on about one decare fields. In the research that carried out in three different periods as seedling period, flowering period and harvest period, larvae and pupae periods of the pest were not found and adult individuals were observed. In addition, it has been determined that the infection rate of all fields in each period is 100 percent. For population change, counts were made once a week in Çiftlik and Ovacık neighborhoods and in each of the four districts separately. The counts started on May 14th, 2015 and ended on September 30th, 2015. 25 plants were selected to represent the entire field and A. foveicollis eggs were sought in the soil, close to the root part of the plant, while individuals belonging to the larval and pupae periods were observed by opening the plant roots without damaging the root. It was observed that the adult population increased from 14th May, 2015 to 10th June, 2015 and declined after 10th June, 2015. In weekly counts from 4th September, 2015 to 30th September, 2015, an increase in the number of adult individuals of the pest was observed.