Yerel medya çalışanlarının toplumsal cinsiyet algısı: Mersin ili örneği
Gender perception of local media employees: Mersi̇n sample
  1. Tez No: 596215
  2. Yazar: AYLA YUNUSOĞLU EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle İletişim Araçları, Toplumsal Cinsiyet, Yerel Basın, Mass Media, Gender, Local Press
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Toplumsal cinsiyet kavramı bireylerin içinde bulundukları toplumun kültürel yapısı başta olmak üzere, sosyo-ekonomik yapılarında dahi farklı kadınlık ve erkeklik rollerini yüklendiği bir tartışma alanıdır. Özellikle ataerkil toplumlarda kadının yaşam alanının, kamusal alandan ziyade ev ile sınırlandırılmış olması çalışma hayatından kadını soyutlamaktadır. Günümüzde erkek egemen bir toplum yapısı her katmanda kendini göstermektedir. Medya da erkek egemen yapısıyla ön plana çıkan sektörlerin başında gelmektedir. Toplumu eğitme, haberdar etme, bilgilendirme, toplumsallaştırma, kamuoyu oluşturma gibi bir çok işlevi olan medya sektörü, demokratik yaşamın ilerlemesine katkı sağlayan en önemli kurumdur. Medya çalışanlarının toplumsal cinsiyet algıları, başta çalışma ortamları olmak üzere haber üretim süreci, haber yazımı, haber dili gibi pekçok alanı etkilemektedir. Medya kuruluşlarının çalışan profilinde kadınların erkeklere oranla çok düşük olması ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında sorun yaşanması bu sektör için çözüm bekleyen en önemli sorunlardan birisidir. Tüm bu sorunlar ışığında bu çalışma, Mersin yerel medyasında kadın ve erkek çalışanların toplumsal cinsiyet algısına odaklanmaktadır. Araştırmada Mersin ilinde gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında çalışanların demografik yapısını ortaya koymak, çalışanların toplumsal cinsiyet algısını belirlemek, toplumsal cinsiyet kaynaklı olmak üzere yaşadıkları sorunları belirlemek amaç edinilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Mersin'de günlük olarak faaliyet gösteren 9 yerel gazete, 17 radyo, 6 televizyon kuruluşunun 78 çalışanı (hedeflenen 100 çalışandan 78 çalışan gönüllü olarak ankete katılmıştır) ile Mersin'deki ilgili mesleki örgüt temsilcileri ve yaygın basının Mersin temsilciliklerinde çalışanlar oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak medya çalışanlarının demografik yapısını ve likert ölçekle belirlenen meslek etkinliklerini ortaya koyabilmek amacıyla anket yapılması, ayrıca her medya kuruluşunu temsil edecek şekilde, çalışmaya gönüllü olarak katılan çalışanlardan oluşan grup ile derinlemesine görüşme tekniği türlerinden yarı yapılandırılmış görüşme uygulanmıştır. Böylelikle çalışanların yaşadıkları sorunların daha kapsamlı bir şekilde ele alınması ve bunun kendi ifade biçimleriyle ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of gender is a field of discussion that individuals carry different femininity and masculinity roles in the cultural sturucture of the society, even of different socio-economic stuructures. Particularly in patriarchal societies, the living space of women is limited to house rather than the public space, and this excludes women from working life. Male-dominated society evinces itself in every layer in our age. And the media is one of the leading sectors that male-dominated structure appears clearly. The media sector, which has many functions such as educating, informing, informing, socializing and forming public opinion, is the most important institution contributing to the progress of democratic life. Gender perceptions of media employees affect many areas such as news production process, news writing, news language, and especially working environments. The fact that the number of male employees outnumbers females in media causes problems in the name of gender inequality and this is one of the most important problems waiting for a solution in this sector. In this sense, this study focuses on the gender perception of journalists working in the local media of Mersin. This study aims to reveal the demographic structure of all employees working in newspapers, radio and television broadcasting in Mersin, to determine the gender perception of the employees and to identify the problems that they experience in relation to gender. The sample of the research consists of 78 employees from 9 local newspapers, 17 radios and 6 televisions operating daily in Mersin and representatives of the relevant professional organizations in Mersin and the representatives of the widespread press. (78 employees of 100 targeted employees had participated in the survey voluntarily.) Conducting a survey to reveal the demographic structure of media employees and professional activities determined on a Likert scale as a data collection tool, and in addition, by applying semi-structured interview technique, which is a type of in-depth interview technique with the group consisting of selected employees representing each media organization, it is aimed to address the problems experienced by the employees in a more comprehensive manner and to reveal this in their own way of expression.