Mimari yaratım süreçleri bağlamında mimari ifade aracı olan diyagram üzerine bir inceleme
A study of the diagram, which is a means o expression in the context of architectural creation processes
  1. Tez No: 596417
  2. Yazar: ZÜHAL KARAMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÇAĞLAR BAYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık Bilgisi, Mimarlık Eğitimi, Mimari Diyagram, Mimari İfade Araçları, Architectural Knowledge, Architectural Education, Architectural Diagram, Architectural Expression Tools
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma, günümüz koşullarında çok katmanlı ve sınırları gittikçe muğlaklaşan mimarlık bilgisinin temsil/ifade edilme olanaklarının, mimarlık eğitimindeki yansımalarına odaklanmaktadır. Özünde kendini daima görsellerle ifade etmeye ve sonunda somuta dönüşmeye çalışan mimarlık, değişen ve dönüşen ortam koşullarıyla birlikte kendini sürekli güncellemekte, mesleği fiilen ve fikren icra eden mimarları, mimar adaylarını değiştirmektedir. Dolayısıyla mimarların kullandıkları dil, teknoloji ve ifade araçları da olağan bir şekilde değişmektedir. Günümüzde disiplinler arası çalışmalar; bilginin aktarımını, bilginin ve sürecin yönetimini kolaylaştırmak amaçlı kendine görsel araçlar belirlemiştir. Diyagramlar gittikçe popülerleşen yapısıyla bu görsel araçlardan biridir. Mimarlık sahip olduğu açık/örtük bilgi yapılarını temsil ederken ya da bünyesine yeni bir bilgi alırken ve aktarırken diyagramlardan yararlanmaktadır. Tez kapsamında; mimarlık eğitiminde diyagramların, bilgiyi aktarma ve iletişimi kolaylaştırma gücünün yeri ve öğrencilerin, yöntem olarak bu ifade aracını kullanma eğilimi sorgulanmaktadır. Bu çerçevede öncelikli olarak diyagramlar hakkında kuramsal çerçeve oluşturulmuş ve sonrasında Archiprix-Tr yarışmasının 2018-16 yıllarına ait projeleri üzerinden analiz çalışmaları yapılmıştır. Analiz çalışmasından elde edilen bulgular sonucunda, güncellenen ortam koşullarıyla birlikte öğrencilerin eğilimlerinin de değiştiği, bununla birlikte eğitim alanının değerlendirilmesi gerektiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the reflections of the possibilities of representation / expression of architectural knowledge which is multi layered and increasingly being ambiguous in architectural education in today's conditions.In essence, architecture, which always tries to express itself with visuals and finally transform into concrete, constantly updates itself along with changing and transforming environment conditions ,changing architects and architect candidates who practice the profession effectively and intellectually.Therefore, the language, technology and expression tools used by architects are also changing in a normal way. Today, the interdisciplinary studies have identified visual tools for expediting the transfer of knowledge, practicing knowledge and management of the process. Diagrams are one of these visual tools with their increasingly being popular structure.Architecture makes use of diagrams to represent the open/implicit knowledge structures it possesses or to receive and transfer new knowledge into its structure.Within the scope of the thesis, the place and the power of transferring information and facilitating communication in architectural education and the students' tendency to use this expression tool as a method are questioned. In this context, a theoretical framework was established primarily on diagrams and then analysis studies have been carried out on the projects of Archiprix-Tr competition for the years 2018-16. As a result of the findings obtained from the analysis study, it was revealed that the tendencies of the students changed with the updated environmental conditions, but also that the field of education should be evaluated.