Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinde YTB burslusu uluslararası öğrencilerin yeri: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi örneği
The role of international students receiving YTB scholarships in Turkish public diplomacy: The case of Eskisehir Osmangazi University
  1. Tez No: 596533
  2. Yazar: HİLAL DELİKKULAK SAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE TINAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Education and Training, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Uluslararası Öğrenciler, YTB, Public Diplomacy, Soft Power, International Students, YTB
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Diplomasi, uluslararası ilişkilerde devletlerin birbirlerine uyguladıkları politikaların tümüne verilen addır. Gelişen teknoloji ve küreselleşme ile birlikte diplomasi kavramı da bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bu bağlamda geleneksel yöntemler dışında araçlar geliştirilerek bu araçlar uluslararası ilişkilerin alanına dahil olmuştur. Yeni küresel düzende güç kelimesi bir kavram değişikliğine uğrayarak askeri gücün yanı sıra kültür de dış politika aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Halkların birbirini tanıması olarak nitelendirilen yumuşak güç kavramı uluslararası ilişkiler literatüründe önemli bir yere sahiptir. Yumuşak güç kavramı ilk kez Joseph Nye tarafından kullanılmıştır. Bu kavramın ortaya çıkması akıllı güç (smart power) kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Akıllı güç, askeri güç gibi sert güç uygulamaları ile kültür gibi yumuşak güç unsurlarının bir arada kullanılması anlamına gelmektedir. 21. yüzyılın önemli bir dış politika stratejisi olan akıllı güç uygulamaları halkların kalbini kazanarak ve bilinçaltını yönlendirerek başarılı olmaktadır. Bu noktadan hareketle kamu diplomasisi faaliyetlerinin yeni dünya düzeninde önemli bir yer teşkil ettiği söylenebilmektedir. Yumuşak güç unsurları içerisinde uluslararası öğrenci programları ise son zamanlarda en çok dikkat çeken konular arasında gösterilmektedir. Türkiye tarihi birikimi, kültürü ve konumu itibariyle stratejik güçlere sahip bir ülkedir. Tüm bu etmenler Türkiye'nin son zamanlarda uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilen bir eğitim merkezi haline gelmesine neden olmaktadır. Uluslararası öğrencilere yönelik burs faaliyetleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından projeler geliştirerek yürütülmektedir. Bu çalışmada, 21. yüzyılın popüler konularından biri olan kamu diplomasisi ve yumuşak güç kavramları incelenerek YTB burslusu uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye bakış açıları değerlendirilecektir. Çalışma kapsamında YTB'nin burs programının uluslararası öğrencilerin beklentileri ve kariyer planları ile uyumu sorgulanacaktır. Araştırma“Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinde YTB burslusu uluslararası öğrencilerin yeri nedir?”temel sorusu etrafında şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
Diplomacy is the name given to all policies applied by states to each other in international relations. The concept of diplomacy has entered into a process of transformation along with developing technology and globalization. In this context, by developing tools except traditional methods, these tools are included in the field of international relations. In the global order, 'power' has undertaken a change of concept besides military power as well as culture as a foreign policy tool. The concept of soft power, which is considered to be the recognition of peoples, has an important place in the literature of international relations. The concept of soft power was first used by Joseph Nye. The emergence of this concept has led to the emergence of the concept of smart power. Smarts power means the use of hard power applications such as military power and soft power elements such as culture. Intelligent power practices, an important foreign policy strategy of the 21st century, succeed by winning the hearts of peoples and guiding the subconscious. From this point, it can be said that public diplomacy activities constitute an important place in the new world order. International student programs among soft power elements are the most noticeable topics in recent times. Turkey is a country with strategic powers in terms of its historical accumulation, culture and location. All these factors have led Turkey to become a preferred education center for international students recently. Scholarship activities for international students are carried out by the Foreign Turks and Relative Communities Presidency. In this study, the perspectives of YTB scholarship student to Turkey will be evaluated in consideration of the Public diplomacy and soft power concepts, which are some of the popular topics of the 21st century. The compatibility of the scholarship program with the expectations and career plans of international students will be questioned within the scope of the study. The research fundamentally has been revolved around the question of“What is the place of YTB scholarship students for Turkish public diplomacy?”.