Polihidramniyoz ve oligohidramniyozun tahmini fetal ağırlık üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Effects of polyhydramnios and oligohydramnios on the calculation of estimated fetal weight
  1. Tez No: 596711
  2. Yazar: AYLA GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM SERDAR YALVAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tahmini fetal ağırlık, Gerçek doğum ağırlığı, Oligohidramniyoz, Polihidramniyoz
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada amniyon sıvı miktarının tahmini fetal ağırlığın hesaplanmasına etkisini araştırmayı planladık. Materyal - Metod: Ocak 2017 – Haziran 2019 tarihleri arasında Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran 150 gebe incelendi. Bu gebeler 34 - 41 hafta arasındadır ve 48 saat içinde doğumları gerçekleşti. Gebelerin demografik bilgilerine, maternal VKİ (kg/m2), amniyon sıvısı, ultrasonografik tahmini fetal ağırlık, yenidoğanın gerçek doğum ağırlığına ulaşıldı. Çalışmaya tekil, canlı gebelikler dahil edildi. Fetal anomaliler, çoğul gebelikler, ölü fetuslar, membran rüptürü olan olgular çalışma dışında bırakıldı. Tüm gebelerin ultrasonografik değerlendirilmesi aynı asistan hekim tarafından gerçekleştirildi. Tüm hastalardan yatışta yapılacak girişimler için aydınlatılmış onam formu alındı. İstatistiksel analizler Statistical Package for Social Sciences (SPSS Inc; Chicago, IL, USA) versiyon 20.0 yazılımı kullanılarak yapıldı. Sonuçlar: Çalışmamızda ölçülen tahmini fetal ağırlık ile doğum ağırlıkları arasındaki fark normal ASİ grubunda 186.06±121.03, oligohidramniyoz grubunda 235.44±204.77, polihidramniyoz grubunda 277.82±160.88 olarak ölçüldü. Fetüsün cinsiyeti ve plasenta yerleşiminin fetal ağırlığın doğru tahmin edilmesine istatistiksel olarak anlamlı etkisi yoktur. Değerlendirilen parametreler arasında, VKİ < 30 olan gebelerde ultrasonografik tahmini fetal ağırlığın, gerçek doğum ağırlığıyla daha yakın korelasyon gösterdiği sonucuna varılmıştır. Tartışma: : Fetal ağırlığın doğru tahmin edilmesi anne ve yenidoğan açısından olası risklerin öngörülmesi ve doğum şekline karar verilmesinde büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple ultrasonografik fetal ağırlık ölçümlerini etkileyen değişkenler önceden bilinmeli ve hata olasılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Çalışmamızda tahmini fetal ağırlık ile doğum ağırlıkları arasındaki farkı oligohidramniyoz ve polihidramniyoz gruplarında daha fazla bulduk. (p= 0.015)
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we investigate the effects of the amount of amniotic fluid on the calculation of estimated fetal weight. Material and Method: Determinations were done in 150 gravid women who admitted to Bozok Univercity Research and Practice Hospital from January 2017 to June 2019. These patients were in their 34 and 41th gestational weeks and all of them delivered in maxium 48 hours following hospitalization. Demographic data of patients, maternal BMI (kg/m2), amniotic fluid volüme, ultrasonographic estimated fetal weight and the actual birth weight of the newborn has been reached. In the study a single, alive pregnancies were included. Fetal anomalies, multiple pregnancies, dead fetuses, rupture of amniotic membrane cases excluded from the study. Ultrasonographic assessment of all pregnant women carried out by the same assistant. From all patients informed consent for initiatives taken at admission are taken form. For statistical analysis, Statistical Package for Social Sciences (SPSS Inc; Chicago, IL, USA) 20.0 program is used. Results: In our study differency between estimated fetal weight and actual birth weight is found 186.06±121.03 in control group, 235.44±204.77 in oligohydramnios group and 277.82±160.88 in polyhydramnios group. When considering maternal sex of the fetus and placental position there is no statistically significant effect to the correct estimation of fetal weight found. Of the parameters measured, in pregnant women with BMI