Kırsal yoksulluk kavramı ve AB-Türkiye ilişkileri çerçevesinde kırsal kalkınma politikalarının etkinliği
The effectiveness of rural development poicies within the framework of rural poverty consepts and Eu-Turkey relations
- Tez No: 596750
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN TAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, IPARD, Kırsal Kalkınma, Kırsal Yoksulluk, Kırsal Kalkınma Politikaları, SAPARD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
21. yüzyılda yoksulluk (özellikle kırsal yoksulluk) pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizin de en mühim ve temel sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Globalleşme sürecinde tarım sektöründe uygulanan yanlış politikalar, IMF ve Dünya Bankası'nın yönlendirmesiyle hayata geçirilen yapısal uyum programları kırsalın çözülüşünü hızlandırmış ve kırsal yoksulluğun etkili bir biçimde görünür hale gelmesini sağlamıştır. Bu süreçte birçok aile enformel istihdam biçimi olarak mevsimlik tarım işçiliğine yönelerek, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve ürünlerin üretiminde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya başlamıştır. Kırsal kalkınma günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli amaçlarla sıkça kullanılan ve ülkeler arasında farklı tanımlamaları yapılan bir kavramdır. Küreselleşme ile dünyada kırsal kalkınma politikaları değişim göstermiş ve çok fonksiyonlu katılımcı ve sürdürülebilir yaklaşımlar ön plana çıkmıştır. AB üye devletleri yakın zamana kadar kırsal kalkınma için tarım sektörünü doğrudan destekleyen tarım odaklı politikalar izlemişlerdir. AB'nin sınırlarının genişlemesi ve geniş kırsal alanlara sahip olmasıyla kırsal kalkınma politikaları gündemde yer almıştır. Günümüzde AB tarımsal üretimindeki yetersizliklerini aşmış ve kırsal kalkınmaya daha fazla önem vermeye başlamıştır. Türkiye'nin ise Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren kırsal kalkınma konusuna önem vermesine rağmen başarılı olduğu söylenemez. Türkiye'nin kendine has koşulları, bölgesel ihtiyaçları ve karmaşık sorunlarının varlığı kırsal kalkınmanın genel anlamda sağlanmasını engellemiştir. AB'ye aday ülke konumundaki Türkiye ulusal kırsal kalkınma politikalarını belirlerken AB kırsal kalkınma politikalarını dikkate alarak ülke gerçeklerine uygun, sorun çözücü bir yapıda olmasına önem vermektedir. Dolayısıyla Türkiye AB'nin kırsal alanların geliştirilebilmesi için üye ve aday ülkelere tahsis ettiği fonlardan yararlanabilecektir. Kırsal kalkınma alanına tahsis edilen IPARD fonlarının kullanılabilmesi için Türkiye'nin akreditasyon sürecini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nin genişleme perspektifinde tatbik ettiği kırsal kalkınma faaliyetleri ve ülkemizin, şu anki durumu göz önünde bulundurularak, kırsal yoksulluk kavramı ve AB-Türkiye ilişkileri çerçevesinde kırsal kalkınma politikalarının etkinliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
We see poverty (especially rural poverty) in our country, like as many countries in the most basic and important way in the 21st century. Upon globalizing period, wrong policies developed in the agriculture, construction aladaptation programs applied through leading of IMF and World Bank accelerated disintegration of rural development and caused occurring and more efficiently visible of rural poverty. In this period, many families tended to seasonal agriculture workers as an informal employment; then they began towork as seasonal agriculture workers for different products and in different regions of Turkey. Today,'Rural Development' is a term which has different definitions among the countries but is used frequently for different purposes in different regions of the world. Upon globalizing, rurl development policies in the world varied and then multi functional participants and sustainable approaches became set forth. Until veryrecently, EU member states followed policies focused on agriculture supporting agricultural sector directly for rural development. Upon enlarging borders of EU and having rural areas, rural development policies became an agenda point. Today, EU overcame insufficiency at agricultural production and so it began to give more importance to rural development. Despite Turkeygives importance rural development since the first years of Republic, it cannot be said that Turkey is successful. Special terms of Turkey, regional needs and existence of complex matters prevented rural development in general mean. While determining its national rural development policies Turkey that is at candidate country position to EU considers EU Rural Development Policies and country realities gives importance such policies in solving problem structure. Therefore, Turkeywill be able to get benefit from the funds which were allocated to member and candidate countries for development of rural areas by EU. Turkey has to complete accreditation period successfully to use IPARD Funds which were allocated to Rural Development section. In this study, rural development activities applied in the enlargement perspective of European Union, Rural Poverty Term and Efficiency of Rural Development Policies in theframe of EU and Turkey Relations had been examined considering currentsituation of ourcountry. KeyWords: European Union, IPARD, Rural Development, Rural Poverty, Rural Development Policies, SAPARD