Karadâvudzâde Mehmed Efendi'nin (v. 1170/1756) Delâil-i Hayrât şerhindeki hadislerin tahrîci ve değerlendirilmesi
Takhrij and assessment of hadith in the annotation of delâi̇l-i̇ Hayrât of Karadâvudzâde Mehmet Efendi̇
  1. Tez No: 596834
  2. Yazar: FATİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Karadâvudzâde Mehmet Efendi, Delâilu'l-Hayrât, Hadis, Tahrîc, Karadâvudzâde Mehmet Efendi, Delâilu'l-Hayrât, Hadith, Takhrıj
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, Delâilu'l-Hayrât adlı esere şerh olarak, Karadâvudzâde Mehmet Efendi tarafından Tevfîku Muvaffıkı'l-Hayrât fî Îzâhi Meânî Delâili'l-Hayrât adıyla te'lif edilmiş olan eser incelenmiştir. Müellif, Peygamber Efendimizin isimleri ve beraberinde zikredilen salavât metinlerini şerh ederken, birbirinden farklı menkıbevî anlatımlara başvurmuş ve bunları aktarırken bazı rivâyetler de zikretmiştir. Eser uzun yıllar çeşitli çevrelerce okunmuş ve okutulmuş olup, içerisinde yer alan rivâyetlerin sıhhati açısından tenkitlere mâruz kalmıştır. Bu çalışmamızda, eserin içerisinde yer alan rivâyetlerin, hadis ilmi açısından değeri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmamız, giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Girişte, araştırmanın konusu, önemi ve amacı üzerinde durulmuş, metod ve kaynakçalar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Delâilu'l-Hayrât ve eserin şerhi olan Tevfîku Muvaffıkı'l-Hayrât fî Îzâhi Meânî Delâili'l-Hayrât adlı eserler tanıtılarak, müelliflerinin hayatları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise, eserin içerisinde yer alan 120 rivâyet senet ve metin açısından tetkike tâbi tutulmuş, kaynak ve sıhhatleri incelenmiş, elde edilen bilgiler kaynak ve sıhhat bakımından tablolar halinde verilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler doğrultusunda, genel bir değerlendirme yapılarak çalışma tamamlanmıştır. Netice olarak ise eserde yer alan rivâyetlerin yarısından fazlasının sıhhat bakımından sağlam olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the work compiled by Karadâvudzâde Mehmet Efendi under the name of Tevfîku Muvaffıkı'l-Hayrât fî Îzâhi Meânî Delâili'l-Hayrât has been examined as the annotation to the work titled Delâilu'l-Hayrât (Proofs of Good Deeds). The author referred to different legendary narratives when commenting on the names of our Prophet and the texts of salawat mentioned concomitantly, and mentioned some rumours, when transferring them. Work has been read and taught by several environments for many years and has been subjected to criticism in terms of the truth of the rumours contained therein. In our study, it was attempted to reveal value of the rumours contained in the work in terms of the hadith science. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction, it has been emphasized on the subject, importance and aim of the research and knowledge havebeen provided about the methods and references. In the first part, Delâilu'l-Hayrât and Tevfîku Muvaffıkı'l-Hayrât fî Îzâhi Meânî Delâili'l-Hayrât, which is the annotation to the work, is introduced and information is provided about the lives of the authors.In the second part, 120 rumours contained in the work have been subjected to examination in terms of deed and text, their sources and truth have been examined and the knowledge obtained were given tabulated in terms of source and truth. And in the conclusion part, a general evaluation has been carried out in the direction of the data obtained and the study has been completed. As a result, more than half of the rumours contained in the work appeared to be sound in terms of truth.