Raster ve vektör tabanlı mekansal verilerden yararlanarak planimetrik alanlar ile yüzey alanları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between planimetric and surface areas using raster and vector based spatial data
  1. Tez No: 597118
  2. Yazar: KADRİYE CANSU BERBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN BALIK ŞANLI, PROF. DR. ALİ MELİH BAŞARANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Eğim, Yüzey Alanı, Planimetrik Alan, Sayısal Arazi Modeli(SAM), Slope, Surface Areas, Planimetric Area, Digital Terrain Model (DTM)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Planimetrik (izdüşüm) alan hesaplarında yüzeydeki eğim değişimleri dikkate alınmamaktadır. Bu durum planimetrik alan ve yüzey alanı hesapları arasında belirgin farkların oluşmasına neden olmaktadır. Günümüzde ekili arazi alan değerleri, genellikle planimetrik alan değerleri şeklinde elde edilmektedir. Öte yandan, bu tür araziler için yüzey alanının bilinmesi daha doğru rekolte tahmini için önemlidir. Bu nedenle, bu çalışmada planimetrik ve yüzey alanlarının karşılaştırılması, düzenli eğim aralıkları için planimetrik alandan yüzey alanına geçişte kullanılabilecek alan geçiş katsayılarının bulunması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, rastgele çokgenler sayısallaştırılmış ve bu çokgenlerin yazılım aracılığıyla planimetrik ve yüzey alanı değerleri ve ortalama eğim değerleri elde edilmiştir. Bu değerler aracılığıyla her bir eğim aralığı için alan geçiş katsayı değerleri üretilmiştir. Üretilen bu değerler ile sayısallaştırılan çokgenlerin planimetrik alan değerleri ile çarpılarak yüzey alan değerleri elde edilmiştir. Dolayısıyla, arazilerin ortalama eğim ve planimetrik alan bilgisi mevcut ise alan geçiş katsayı değerleri kullanılarak yüzey alanlarına oldukça yakın değerlerin daha pratik bir biçimde elde edilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Slope changes on the surface are not taken into account in planimetric (projection) area calculations. This causes significant differences between planimetric and surface area calculations. Today, cultivated land area values are generally obtained as planimetric area values. On the other hand, knowing the surface area for such land is important for more accurate yield estimation. Therefore, in this study, it is aimed to compare the planimetric and surface areas and to find the area transition coefficients that can be used in the transition from planimetric area to surface area for regular slope intervals. In this study, random polygons were digitized and planimetric and surface area values and average slope values of these polygons were obtained by means of software. Through these values, area transition coefficient values were generated for each slope range. The surface area values were obtained by multiplying these values with the planimetric area values of the digitized polygons. Therefore, if the average slope and planimetric area information of the land is available, it is shown that values very close to the surface areas can be obtained more practically by using area transition coefficient values.