Advanced pan sharp techniques with CUDA
CUDA ile gelişmiş pan keskinleştirme teknikleri
- Tez No: 597259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uydu görüntülenme, multipsktral görüntü, pankromatik bant, pan keskinleştirme, pan keskinleştirilmiş görüntü, CUDA, Basit Ortalama, Brovey, HSV, Satellite imagery, multi-spectral image, panchromatic band, pan sharpening, pan sharped image, CUDA, Simple Mean, Brovey, HSV
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Uydu görüntüleme bir konumun yörüngeden görüntülenmesidir. Ancak bu görüntüleme tekniği genel olarak anlaşılan görüntülerden farklıdır. Görüntülerin elde edildiği uydular multispketral verilerin yakalanmasını ve kaydedilmesini sağlayan özel alıcılara sahiptir. Bu alıcılar Dünya yüzeyine (ya da her neresi isteniyorsa) ait ufak bir bölümden veri toplar. RGB renk uzayı ve pankromatik bant bu verilerden bazılarıdır. RGB renk uzayı ana renkler olarak da bilinen 3 temel renkten –kırmızı, mavi ve yeşil- oluşur. Herhangi bir renk bu üç rengin birleşiminden elde edilebilir. Bu renk uzayı bilgisayarlar, grafik kartları ve ekranlarda kullanılmaktadır. Pankromatik bant ise tek bir banttan oluşan ve geniş bant genişliğine sahip bir çeşit gri tonlamalı görüntüdür. Uydulardan yüksek çözünürlüklü multispektral görüntü elde etmek pahalı bir işlemdir. Ancak yüksek çözünürlüklü pankromatik görüntü elde etmek nispeten daha ucuzdur. Düşük çözünürlüklü multispektral görüntü ve yüksek çözünürlüklü pankromatik görüntü kullanılarak yüksek çözünürlüklü multispektral bir görüntü elde etmek mümkündür. Bu işlem pan keskinleştirme olarak adlandırılırken çıkan ürün ise pan keskinleştirilmiş görüntü olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, hedeflenen NVIDIA'nın ticari bir markası olan paralel hesaplama platformu ve programlama modeli CUDA üzerinde pan bileme tekniklerinin nasıl yapılacağının keşfedilmesidir. Çalışma boyunca üç adet pan keskinleştirme tekniği üzerinde uğraşılmıştır. Bu teknikler Basit Ortalama Algoritması, Brovey Dönüşümü ve Ton-Doygunluk—Değer (HSV) Dönüşümüdür. Çalışmaların sonucunda, işlemci (CPU) yerine grafik birimi (GPU) üzerinde bu algoritmaların uygulanmasının, görüntünün boyutu ve uygulanan algoritmanın doğasına göre değişiklik göstermekle beraber, verimli olduğu görülmüştür. Bu çalışmada farklı kaynaklardan elde edilen yirmi adet görüntü kullanılmış ve her bir görüntü için hızlanma (CPU-GPU oranı) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Satellite imagery is the taking photographs of a location by using artificial satellites in orbits. However, they are not the images, as we usually understand. The satellites that obtain the images contain some special sensors to capture and record multi-spectral data. These sensors obtain data from a tiny part of the Earth's (or wherever) surface. RGB color space and panchromatic band are some of the data. RGB color space is consist of three components that are red, green and blue also known as primary colors. A color can be obtained by mixing these three base colors. This color space is used by computers, graphic cards and monitors. Panchromatic band is a single-band and a type of grayscale image that has a wide bandwidth. Obtaining a high-resolution multi-spectral image from a satellite is an expensive process. However, getting a high-resolution panchromatic image is relatively cheaper. It is possible to achieve getting a high-resolution multi-spectral image using a low-resolution multi-spectral image and a high-resolution panchromatic image. This process is called as pan sharpening and the output is called as pan sharped image. In this study, the aim is how to make pan sharpening techniques with CUDA -trademark of NVIDIA- which is a parallel computing platform and programming model. Throughout this study three pan sharpening techniques are selected to deal with. These are Simple Mean Algorithm, Brovey Transformation and Hue-Saturation-Value (HSV) Transformation. As a result of studies, implementation of the algorithms on the GPU instead of on the CPU is efficient depending on the dimension of the image and the nature of the algorithm. Twenty images from different sources is used in this study and in every case, a speed-up (CPU-GPU ratio) is acquire.