Adölesan dönemdeki kız öğrencilerin besin tüketim durumunun ve yeme alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of the nutritional consumption status and eating habits of girls in adolescent era
- Tez No: 597414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÖNGÜN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Hollanda Yeme Anketi (DEBQ), Besin Tüketimi, Yeme Alışkanlıkla
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ADÖLESAN DÖNEMDEKİ KIZ ÖĞRENCİLERİN BESİN TÜKETİM DURUMUNUN VE YEME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ Bu araştırmanın amacı adölesan dönemdeki kız öğrencilerin besin tüketim durumunun ve yeme alışkanlıklarının belirlenmesidir. Tanımlayıcı-Kesitsel olarak yapılan bu araştırma İstanbul Bahçelievler Ali Şükrü Sula Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 1. Sınıfta öğrenim gören 15-16 yaş arası adölesan kız öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada adölesan kız öğrenciler ve ailelerine ilişkin genel bilgiler, üç günlük besin tüketim kaydı ve Hollanda Yeme Anketi (DEBQ) uygulanmıştır. Besin tüketim kayıtları BeBİS(Beslenme Bilgi Sistemi) ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için SSPS 21.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, adölesan kız öğrencilerden beden kütle indeksi BKI persantil değeri 15-85 arasında olanlar ile BKI persantil değeri 85 ve 85 üstü olanların duygusal yeme davranışınınen yüksek olduğu bulunmuştur(p0,05).Dışsal yeme davranışı arttıkça yağ, yağ yüzdesi, çoklu doymamış yağ, E vitamini artmakta(p0,05). Yapılan araştırma sonucuna göre kızların adölesan döneminde duygusal yeme davranışı ve dışsal yeme davranışının ağırlık artışına neden olduğu bulunmuştur. Adölesan kız öğrencilerin duygusal yeme davranışı bozukluğunun aşırı yemek yemeğe sebebiyet verdiğinden hem psikolog hem de diyetisyene yönlendirilmesi, tedavi süreci için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE NUTRITIONAL CONSUMPTION STATUS AND EATING HABITS OF GIRLS IN ADOLESCENT ERA The aim of this study was to determine the nutritional status and eating habits of female students in the adolescent period. This descriptive-cross-sectional study was carried out with adolescent girls between the ages of 15-16 in İstanbul Bahçelievler Ali Şükrü Sula Kız Anatolian Imam Hatip High School. In the study, general information about female students and their families, three-day food consumption record and Dutch Eating Questionnaire (DEBQ) were applied. Food consumption records were evaluated by BeBIS (Nutrition Information System). For the analysis of the data, SSPS 21.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used. When the results obtained from the data were evaluated, it was found that among the adolescent girls, the body mass index with BMI percentile values between 15-85 and those with BMI percentile values above 85 and 85 had the highest emotional eating behavior (p 0.05).