Enine takviyenin kirişler üzerindeki davranışının incelenmesi
Study of the behavior of the transverse stiffener on beams
  1. Tez No: 597460
  2. Yazar: HAMZAH ALMUKHTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ALEMDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik kirişler, Enine Takviyenin, Yorulma davranışı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezde sunulan çalışmanın amacı, çeşitli kayma ve düzlem-boyuna gerilmelerin birleşimine maruz kalan kirişli ağlardaki enine takviyelerin davranışını araştırmaktır. Panel ve takviye geometrik parametrelerin ve ilk kusurların takviyelerin davranışı üzerindeki etkilerini incelemek için sonlu bir eleman paketi kullanılmıştır. Çeşitli geometrik parametrelerin takviyenin gerilme durumunu ve sertleştirilmiş plakanın tepe kapasitesini nasıl etkilediğine özellikle dikkat edilir. Yapılan bu araştırma, ağ ve flanşlara kaynak yapılmış enine takviyelere sahip otuz modelin bilgisayar simülasyonunu içermektedir. İki vaka çalışması göz önüne alındığında, ilk vaka standart bir Kiriş kesiti IPE (140,160,200) olarak seçildi, ikinci durum ince bir ağ ile bölümler oluşturuldu ve tüm malzeme S235 yapısal çelik olarak alındı. enine takviyeler arasındaki boşluk AISC Özelliğine göre (a / d oranı) 1, 2, 2.5 ve 3 olarak seçildi. Simülasyonlar ABAQUS FE yazılımı kullanılarak tanımlanmıştır. Takviyeler arasındaki boşluğun kirişlerin stres ve yorulma davranışları üzerindeki etkinliğini kanıtlamak için otuz model analiz edilmiştir. Simülasyonlardan ve el hesaplamalarından edilen sonuçlar karşılaştırılmış, parametrik çalışmanın sonuçları, panel kapasitesinin bir dizi geometri için takviye aralıklarıyla nasıl değiştiğini göstermektedir ve takviye bükülme sertliğinin ana tasarım parametresi olduğu sonucuna varmıştır. Üretilen modeller tasarıma uygundur ve geçerli AISC kuralları içindeki maddelere uygundur. Tasarım prosedürünün kullanımına örnekler verilmiştir. Sonuçlar, orta enine takviyeler tarafından üretilen panel sayısının, plakanın en boy oranının değerinden daha az olmaması gerektiğini göstermektedir. Başka bir deyişle, enine takviyeler plakanın uzunluğunu genişliğinden eşit veya daha küçük bölümlere bölmelidir.
Özet (Çeviri)
The objective of the work presented in this thesis is to investigate the behavior of transverse stiffeners in transversely stiffened girder webs subjected to various combinations of shear and in-plane longitudinal stresses. A fully finite element package is used to examine the effect of panel and stiffener geometrical parameters and initial imperfections on the behavior of the stiffeners. Particular attention is paid to the way in which the various geometrical parameters affect the stress state of the stiffener and the peak capacity of the stiffened plate. This research conducted involves computer simulations of thirty models having transverse stiffeners welded to the web and flanges. Two case study considered, the first case a standard Beam cross-section were selected as IPE (140,160,200), the second case was build-up sections with a thin web, and all the material was taken as S235 structural steel. Spacing between transverse stiffeners was chosen according to AISC Specification (a/d ratio) as 1, 2, 2.5 and 3. Simulations have been defined using ABAQUS FE software. The thirty-beam models have been analyzed to demonstrate the effectiveness of spacing between stiffeners on stress and fatigue behavior of the beams. The results that were obtained from simulations and hand calculations have been compared, results of the parametric study demonstrate the way in which panel capacity varies with stiffener spacing for a full range of geometries and concludes that stiffener bending rigidity is the major design parameter. The models produced are appropriate for design and is compatible with the clauses within the current AISC rules. Examples are given of the use of the design procedure. The results show that the number of panels produced by intermediate transverse stiffeners should not be less than the value of the plate's aspect ratio. In other words, the transverse stiffeners should divide the length of the plate to portions equal or less than its width. Keywoeds: Steel girders, Transverse stiffeners, Fatigue behavior