İstanbul Bab Mahkemesi 304 No'lu Şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Şer'iyye registry No: 304 in Istanbul Bab Court
  1. Tez No: 597827
  2. Yazar: DUDU MERVE UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ DIĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Tarih, Information and Records Management, History
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Bab Mahkemesi 304 No'lu Şer'iyye Sicili, şer'iyye sicili, mahkeme, kadı, hüccet, Istanbul Bab Court Sharia Record Book no. 304, sharia records, court, kadi, deed
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun hukuk tarihini belgelemesinin yanı sıra İmparatorluk tarihini her yönüyle aydınlatan şer'iyye sicilleri, oldukça mühim bir kaynak grubunu oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında H. 1204-1205 / M. 1790-1791 yıllarına ait İstanbul Bab Mahkemesi 304 Numaralı Şer'iyye Sicil Defteri incelenmiştir. 70 varaktan meydana gelen bu defter içerisinde 296 hüküm yer almaktadır. Bu defter boşama-boşanma, nafaka, mehir, miras, satış, alacak, sulh, vasi tayini, veraset gibi konuları ihtiva etmektedir. Bu çalışma ile defter içerisindeki tüm hükümler transkript edilmiş ve özetlenmiştir. Defter içerisinde yer alan davalar kayıt altına alındığı dönemin hukuk tarihi, ekonomik tarih, kültürel tarih, şehir tarihi, mimari tarih ve Osmanlı aile yapısı dair önemli bilgiler verirken, müslim ve gayrimüslim halk arasındaki ilişki hakkında fikir sahibi olmamıza olanak sağlamaktadır. İstanbul Bab Mahkemesi 304 No'lu sicil kaydının incelenmesi ile çeşitli disiplinlerin yararlanmasını sağlayacak bir kaynak sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sharia records form a precious group of source in that they both document the history of law in the Ottoman Empire and unravel the Imperial history in all aspects. This thesis analyses the Istanbul Bab Court Sharia Record Book no. 304 of the years 1204-1205 Hijri/1790-1791 C.E. There are 296 provisions in this book consisting of 70 leaf. The records relate to repudiation-divorce, alimony, bridewealth, inheritance, sales, receivables, peace, appointment of guardianship, heirship and similar cases. All the provisions inside the book have been transcribed and summarized in this study. The lawsuits in the book present vital information as to the history of law, economy, culture, sharia, architecture as well as the Ottoman family structure; and provide insight into the relations between Muslim and Non-Muslim population in that era. The analysis on the Istanbul Bab Court Sharia Record Book no. 304 is hereby introduced as a source to various disciplines.