10. sınıf öğrencilerinin okul rehberlik servisinden yararlanma düzeylerinin incelenmesi
Examination of benefitting of 10th grade students from school counseling and guidance services
  1. Tez No: 598419
  2. Yazar: MESUT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Ortaöğretim, Öğrenci Kişilik Hizmetleri, Rehberlik Hizmetleri, Guidance, Guidance Services, High School, School Counseling, Student Personality Services
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı 10. sınıf öğrencilerinin rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanma düzeylerini incelemektir. Araştırma evrenini Siirt il merkezinde öğrenim gören 10. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem, 2019 yılında, Siirt il merkezinde beş farklı lise türünde öğrenim gören 896 ortaöğretim 10. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”ve araştırmada veri toplama aracı olarak Oran (2013) tarafından geliştirilen“Öğrenci Anketi”uygulanmıştır. Öğrencilerin okul rehberlik servisinden yararlanma düzeylerinin ölçek alt boyutlarına vermiş oldukları yanıtlara göre incelendiği çalışmada elde edilen sonuçlara göre, öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri alt boyutlarının tümünde orta düzey katılım gösterdiği görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmet alanları alt boyutlarından en yüksek katılım gösterdiği yararlanma boyutunun“Danışmana güven duyma”alt boyutu olduğu görülmektedir. En düşük katılım gösterilen alt boyutun ise“İhtiyaç olarak görme”alt boyutu olduğu bulunmuştur. 10. sınıf öğrencilerinin demografik değişkenlerine göre okul rehberlik servisinden yararlanma düzeylerinin farklılıklarına ilişkin sonuçlara göre, daha önce okul rehberlik servisinden yararlanma durumu bakımından tüm alt boyutlarda farklılığın anlamlı olduğu görülmüştür. Ayrıca, not ortalaması ve anne eğitim düzeyi bakımından okul rehberlik servisinden yararlanma alt boyutlarının farklılığının anlamlı olduğu bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Siirt il merkezindeki 10. sınıf öğrencilerinin okul rehberlik servisinden yararlanma düzeylerine ilişkin güncel durum hakkında bilgi edinilmiştir. Sonuçların sonraki araştırmalara ve okul rehberlik servisine yönelik düzenlemelere yönelik katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the level of benefiting from guidance and psychological counseling services of 10th grade students. Population was the 10th grade students in Siirt City Centre. The sample of the research included 896 10th grade students in five different high schools in Siirt City Centre. Personal Information Form and“Student Questionnaire”developed by Oran (2013) were used as data collection tools in the research. According to the results obtained from the demographic variables and perceptions regarding school guidance and psychological counseling services, it was seen that the students had medium level participation in all sub-dimensions of guidance and psychological counseling services. In addition, it is seen that the dimension of beneficiation of the students in the sub-dimensions of guidance and psychological counseling services is the sub-dimension of“Trusting the school counselor”. The sub-dimension with the lowest participation was found as the sub-dimension of“perceiving school guidance services as a need”. According to the findings of the differences in the level of school counseling and guidance services according to the demographic variables of the 10th grade students, it was seen that the difference in all sub-dimensions was significant in terms of the utilization of school counseling and guidance services before. In addition, it was found that the difference of the sub-dimensions of school counseling and guidance services in terms of grade point average and mother education level was significant. In the light of the results obtained from the study, information about the current situation regarding the perceptions and opinions about school counseling and guidance services of 10th grade students in Siirt City Center was obtained. It is thought that the results may contribute to the arrangements for advanced research and school counseling and guidance services.