Toplumsal hareketten siyasal partiye:Vetevendosje ve PODEMOS üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
From social movement to political party: A comparative study on Vetevendosje and PODEMOS
- Tez No: 598468
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ZABCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Vetevendosje, PODEMOS, Disartikuleşme, Organik Krizi, Hegemonikleşme, Vetevendosje, PODEMOS, Disarticulation, Organic Crise, Hegemonization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tez, iki sosyal hareket olgusunun karşılaştırmalı bir çalışmasından oluşmaktadır. Tezin açıklama modeli toplumsal hareketlerinin gelişim sürecine yönelik bütüncül yaklaşımla şekillenmektedir. Metodolojik açıdan tez, sıradışı bir çalışmayı temsil etmektedir çünkü çalışma örneklere yönelik 'fenomenolojik' bir yaklaşım benimsemiştir. İlk çalışma örneği olarak seçilmiş 2005'in ortalarında Kosova'da ortaya çıkan Vetevendosje(VV) hareketidir; ikinci çalışma örneği olarak İspanya'nın tanınmış toplumsal hareketi PODEMOS seçilmiştir. Bu tez, 'toplumsal hareketlerin oluşumu, hareketlerin 'tanımayan veya vasıfsız özne' ile ilişkisi ve benimsemiş partileşme modelini gibi bazı alt-soruların eleştirel sorgulanmasıyla sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis consist in a comparative study of two cases of social movements. The thesis explanation model is shaped by holistic approach towards the process of development of social movement. From the methodological perspective thesis represents an offbeat work because has adopted an phenomenological approach toward cases of study. As the first case of study is selected Vetevendosje(VV), a social movement founded out in Kosovo in the middle of 2015 and as second case of study is selected the Spanish well-known social movement PODEMOS. This thesis is confined in critical inquiry of some sub-questions such as: the formation of social movements, the report this 'unknown or unqualified subject' and adopted model of partitization.