Ulusal kültürün çalışanların örgütsel bağlılıkları,iş performansları,işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisinde yöneticilerin örgütsel adalet anlayışlarının aracılık rolü ve bir araştırma
The mediation role of the organizational justice perspective of the managers in the effect of the national culture on the organizational commitment, job performances, intention to leave of the employees and a research
  1. Tez No: 598469
  2. Yazar: AHMET GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Kültür, Belirsizlikten Kaçınma, Örgütsel Adalet, Bağlılık, İş Performansı, İşten Ayrılma Niyeti, Aracılık Etkisi, Bootstrapping Metodu, National Culture, Uncertainy Avoidance, Organizational Justice, Commitment, Job Performance, Intention to Leave, Mediation Effect, Bootstrapping Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmada ulusal kültür ile yöneticilerin örgütsel adalet anlayışları, çalışanların örgütsel bağlılıkları, iş performansları ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bir kamu kurumunun merkez ve Ankara I. Bölge Müdürlüğüne bağlı birimlerinde çalışan 642 katılımcıdan oluşan bir örneklemde yapılan anket araştırması sonucu ulusal kültürün örgütsel adaleti, örgütsel bağlılığı ve iş performansını anlamlı olarak etkilediği saptanmıştır. Başka bir ifadeyle ulusal kültürdeki güçlenme oranı, örgütsel adalet, bağlılık ve iş performanslarını olumlu bir şekilde etkilemektedir. Örgütsel adaletin örgütsel bağlılığı ve iş performansını olumlu yönde etkilediği, işten ayrılma niyetini ise olumsuz yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmada ulusal kültürün örgütsel bağlılık, iş performansı ve işten ayrılma niyetine olan etkisinde örgütsel adaletin aracılık rolüne bakılmıştır. Yapısal eşitlik modeli kurularak yapılan yol analizinde, ulusal kültür ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide örgütsel adaletin tam aracılık etkisinin olduğu saptanmıştır. Ulusal kültür ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide örgütsel adaletin kısmi aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir. Belirsizlikten kaçınma boyutu ile örgütsel bağlılık, iş performansı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide örgütsel adaletin aracılık rolünün olduğu saptanmıştır. Örgütsel adaletin aracılık etkilerinin anlamlılığı da bootstrapping metoduyla test edilmiş ve bootstrapping sonuçlarıyla da anlamlılığı desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to investigate the relations amongst the national culture and organisational justice understandings of the managers, the organisational commitment of the employees, the work performances, and their intention to leave the job. As the result of a survey research made on a sample size consisting of 642 participants working in the central and Ankara 1st Region Directorates of a public institution, it has been determined that the national culture effects the organisational justice, commitment, and the job performance significantly. However, it has been determined that the organisational justice, has got negative effect on the intention to leave the job. In this research, the mediation role of the organisational justice has been considered at the effect of the national culture on the organisational commitment, job performance and the intention to leave the job. At the way analysis carried out by establishing the structural model of equation, it has been determined that organisational justice has got the full mediation effect on the relation between the national culture and intention to leave the job. It has been determined that there exists partial mediation role of the organisational justice at the relation between the national culture and organisational commitment. It has been determined that the dimension to avoid from the uncertainty has got the mediation role of the organisational justice at the relation amongst the organisational commitment, job performance, and intention to leave the job. The relevance of mediation effects of the organisational justice has been tested by the bootstrapping method, and it has also been supported by the result of bootstrapping.