Türkiye'de yazılı basının kalkınma üzerindeki etkileri: 1990-2015 dönemi
The effects of written press in Turkey on development: 1990-2015 period
  1. Tez No: 598503
  2. Yazar: FATİH KEKEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH SERKANT AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Economics, Journalism, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kalkınma Planları, Yazılı Basın, Gazeteler, Development, Development Plans, Print Media, Newspaper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'de Kalkınmanın Planları kapsamında makro ekonomik hedeflerin ulusal yazılı basında sunumunu araştırmaktır. Bu araştırma yapılırken yazılı basının kalkınmaya yapmış olduğu katkıyı daha iyi anlayabilmek için öncelikle yazılı basın unsuru gazeteler, iletişim, kamusal alan, kalkınma, bölgesel kalkınma ve bu alanların kavramsal analizi ile özelliklerinin neler olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Kalkınmanın tarihsel gelişimi ve günümüzdeki uygulamaları hakkındaki bilgiler ile ulusal yazılı basının kalkınma planları makro ekonomik hedeflerinin ulusal yazılı basında nasıl yer aldığıdır. Ulusal yazılı basın bünyesinde yer alan üç adet ulusal gazetemiz (Cumhuriyet, Hürriyet, Türkiye) 1990-2015 yılları aralık alınarak; ana sayfalarında yer alan ekonomi haber ve göstergeleri ve Kalkınma Planları hedeflerinin karşılaştırmalı analizi ve içerik analizi yapılarak; kalkınma ve yazılı basın arasındaki ilişki ortaya konmuş olup; kalkınmanın geri dönütleri noktasında ekonomi bilimine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Bu araştırma sonucunda ekonomik göstergeler konusunda kalkınma planları ile yazılı basında yer alan göstergelerin haber kaynakları ve makro ekonomik değerlerinin tutarlılık göstermediği tespit edilmiştir. Enflasyon, büyüme ve işsizlik rakamları yazılı basın unsuru gazetelerin haber kaynakları olan ulusal ve uluslararası haber ajans ve derecelendirme kuruluşlarınca farklı değerlerin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Kalkınma için yazılı basın ve raporların önemli oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the presentation of the economic objectives in the national written press within the context of the macro development DP in Turkey. While this research being studied, in order to better understand the contribution of the press to the development of the press, it has been primarily tried to explain the elements of print media, communication, public arena development, regional development and conceptual analysis of these areas. Information about the historical development in improvement and its current applications and how the national written press's macroeconomic DP objectives are included in the national print media. Ranked as our three national newspapers, national news media (Cumhuriyet, Hürriyet, Turkey) on the range of 1990 to 2015 years; comparative analysis and content analysis of the economic news and indicators on the main pages and the targets of the Five-Year Development Plans; the relationship between development and print media has been revealed; It is aimed to contribute to economic science in terms of feedback on development. As a result of this research, it was determined that the news sources and macroeconomic values of the indicators in the DP and written press on economic indicators do not show consistency. Inflation, growth and unemployment figures were determined to come into sight different accounts by national and international news agencies and rating agencies, which are news sources of print media newspapers. It has been seen that written press and reports are important for development.