Veri bilim ekibinin organizasyon yapısında konumlandırılması üzerine bir araştırma
A study on the staffing of data science team in the organizational structure
- Tez No: 598504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Veri Bilim Ekibi, Nitel Veri Analizi, Konumlandırma, Veri Çalışanları, Veri Bilimi, Data Science Team, Qualitative Data Analysis, Staffing, Data Workers, Data Science
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Verinin önemi arttıkça verinin toplanması, işlenmesi, raporlanması gibi süreçlerinde görev alan mesleklerinde önemi artmaktadır. Bu meslekler organizasyonlarda yakın zamanda yer almaya başladıkları için kurum içerisindeki hiyerarşileri henüz netlik kazanmamış ve alanyazında tartışılan bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada veri bilim ekibinde yer alan veri bilimcisi, veri analisti, veri mimarı, veri mühendisi ve istatistikçi meslek gruplarının yönetim bilişim sistemleri perspektifinden organizasyonlardaki potansiyel konumları araştırılmaktadır. Çalışmada yönetim bilişim sistemleri bölümünde eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile yönetim bilişim sistemlerinde eğitim veren öğretim üyeleri olmak üzere 60 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bunlara ek olarak 10 firma yöneticisi ile aynı yöntem ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler nitel veri analizi yöntemlerinden içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş ve temalar belirlenmiştir. Bazı katılımcıların temalara ilişkin görüşlerine ayrıca yer verilmiştir. Çalışma sonucunda, veri bilimcisinin stratejik seviyede; veri analisti, veri mühendisi, veri mimarı ve istatistikçinin bilgi seviyesinde çalışmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the importance of data increases, the importance of the professions involved in the processes of data collection, processing, and reporting also increases. Since these professions have started to take place in the organizations in the near future, their position has not been determined yet and it has become an issue discussed in the literature. In this study, potential position of the data science team including data scientist, data analyst, data architect, data engineer and statistician in organizations from the perspective of management information systems is investigated.. In the study, semi-structured interviews were conducted with 60 participants who are undergraduate, graduate and doctorate students studying in the management information systems department and faculty members in management information systems. In addition, interviews were conducted with the managers of 10 companies with the same method. Content analysis, a qualitative data analysis method, were used to analyze the interviews, then themes were determined. Some participants' ideas about the themes were also included. As a result of the study, it was concluded that data analyst, data engineer, data architect and statistician should work at knowledge level. It was also concluded that the data scientist should be positioned at the strategic level.