Evli bireylerin benlik saygısı, cinsel tutumları ve kök aile ilişkilerinin çift uyumunu yordaması
Self-esteem, family of origin relations and sexualattitudes levels of married people as a predictor of dyadic adjustment
- Tez No: 598722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN KESİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Çift Uyumu, Benlik Saygısı, Cinsel Tutum, Kök Aile İlişkileri, Dyadic Adjustment, Marital Satisfaction, Self-esteem, Sexuality, Sexual Attitudes, Family of Origin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Bu araştırmada evli bireylerin benlik saygısı, cinsel tutumları ve kök aileyle ilişkilerinin çift uyumlarını yordaması incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2012-2013 yılında Konya ili meram ilçesindeki toplam 232 evli birey oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan evli bireylerin bazı kişisel bilgileri için“Kişisel Bilgi Formu”, çift uyum düzeylerini belirlemek için“Çift Uyum Ölçeği”, kök aile ilişkilerini belirlemek için“Kök Aile İlişkileri Envanteri”, benlik saygısı düzeylerini belirlemek için“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve cinsel tutumlarını belirlemek için“Cinsel Tutum Ölçeği”evli bireylere uygulanmıştır. Verilerin analizinde, korelasyon ve çoklu regresyon stepwise yöntemi kullanılmıştır. Veriler .05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; evli bireylerin benlik saygısı düzeyleri ile çift uyumu alt ölçeklerinden olan eşler arası fikir birliği, duygusal ifade, eşler arası doyum ve bağlılık (birlikte zaman geçirme) arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Evli bireylerin kök aileyle ilişkiler ölçeğinin alt boyutlarından olan anne ilişkileri ile çift uyumu alt ölçeği olan fikir birliği arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişki saptanmıştır. Bunun yanı sıra, evli bireylerin kök aileyle ilişkiler ölçeğinin alt ölçeklerinden olan baba ilişkileri ile çift uyumu alt boyutlarından fikir birliği, duygusal ifade ve çiftler arası doyum arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca, evli bireylerin kök aileyle ilişkiler ölçeğinin alt boyutlarından olan aile ortamı ile çift uyumu alt ölçeklerinden fikir birliği, duygusal ifade ve çiftler arası doyum arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Evli bireylerin cinsel tutumları ölçeğinin alt boyutlarından olan ticari seks ile çift uyumu alt ölçeklerinden olan çiftler arasındaki fikir birliği, duygusal ifade ve çiftler arası doyum arasında negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Yapılan çoklu regresyon analizinde; Benlik saygısı ile benlik saygısı ve ticari seks çift uyumunun alt boyutlarından olan fikir birliğinin önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Benlik saygısı ile benlik saygısı ve kök aile ilişkilerinin alt boyutu olan aile ortamı çift uyumunun alt boyutlarından olan tatminin önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Benlik saygısı ile benlik saygısı ve kök aile ilişkilerinden olan aile ortamı çift uyumunun alt boyutlarından olan duygusal ifadenin önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Ayrıca, Benlik saygısı çift uyumunun alt boyutlarından olan bağlılığın önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, self-esteem, sexual attitudes and family of origin relationships of married individuals as a predictor of dyadic adjustment have been examined. The participants of the study are 232 married individuals who reside in Meram region of Konya between the years 2012 and 2013. In the study, for the personal information of counselors it has been used 'Personal Information Form". Moreover, to determine the counselors' dyadic adjustment levels 'Dyadic Adjustment Scale', to determine the counselors' family of origin relationship levels 'Family-of-origin Relations Inventory', to determine the counselors' self-esteem 'Rosenberg Self-Esteem Scale' and to determine their sexual attitudes 'Sexual Attitudes Scale' have been used. Correlation and multiple regression analysis step wise were used to analyze data. The signifiance level is determined as 0.05. According to the results of the study, it has been found that there is a significant positive correlation between the self-esteem levels of married individuals and dyadic consensus, affectional expression, dyadic satisfaction and dyadic cohesion- the subscales of Dyadic Adjustment Scale. Moreover, it has been found that relations with mother subscale corrrelates significantly with dyadic consensus. There is also a significant positive relationship between relations with father and dyadic consensus, affectional expression and dyadic satisfaction. There is a significant positive correlation between family of origin atmosphere and dyadic consensus, affectional expression and dyadic satisfaction. Furthermore, it has been found that there is a negative significant correlation between commercial sex- the subscale of Sexual Attitudes Scale- and dyadic consensus, affectional expression and dyadic satisfaction. In the multiple regression analysis, it has been found that self-esteem and self-esteem and commercial sex are significant predictors of married individuals dyadic consensus. Moreover, self-esteem and self-esteem together with family atmosphere – the subscale of family of origin relations- are determined to be a significant predictors of dyadic satisfaction. Besides, self- esteem and self-esteem mediated by family atmosphere –the subscale offamily of origin relations- were found to be significant predictors of affectional expression. Moreover, self-esteem was determined to be a significant predictor of dyadic cohesion.