Geçmişten günümüze tutkallı tabakalı ahşap yapı elemanlarının geniş açıklıklı mimari tasarımlarda kullanılması ve Kocaeli körfez yüzme havuzu örneği
From past to today the use preferences of glued laminated timber elements in the long spanned architectural design and the case of körfez swimming pool
- Tez No: 598738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KİSHALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Tutkal, Tutkallı Tabakalı Ahşap (TTA), Yangın, Yapı, Earthquake, Glue, Glued Laminated Timber (GLT), Fire, Structure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Dekoratif anlamda, diğer yapı malzemelerine göre daha sıcak malzeme olan ahşap yeni teknolojilerle yeni boyutlara ulaşmıştır. Geçtiğimiz yüzyıl öncesinden başlayarak günümüzde de halen uygulanmakta olan“tutkallı tabakalı ahşap (TTA) yapı elemanları”ile oluşturulan sistemler birçok dış ülkede başarı ile uygulanmaktadır. Ülkemizde, yeteri derecede bilinen ve uygulanan bir sistem olmadığı için bu sistemlere büyük bir ilgi duyulmaktadır. Bu konuyu daha net anlayabilmek için hazırlanan bu tezin, ilgilenen kişileri aydınlatacağını düşünüyorum. Tezin özü, mevcut tutkal çeşitleri ve teknikleriyle yapılan TTA yapı elemanları kullanarak gerçekleştirilen ahşap sistemlerden elde edilen kazançlardır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; TTA yapı elemanlarının tanımı, geçmişten günümüze tarihçesi, malzeme seçimi ve emprenye, tutkal cinsleri ve tutkallama teknikleri hakkında genel bilgi, geniş açıklıklarda kullanılan konstrüksiyon tipleri, tutkallı olarak ek ve birleşim yerlerinin oluşturulması, standartlar, yangın ve deprem sorunu, diğer sistemlerdeki yapı malzemeleri ile karşılaştırılması, ikinci bölümde; yurt dışındaki ve yurt içindeki durumu, yurt dışından örnek uygulamalar ile yurt içinden Kocaeli örneği; Körfez yüzme havuzu taşıyıcı çatı elemanı incelenmesi, üçüncü ve son bölümde ise; ülkemizdeki gelişme imkânları hakkında öneriler ve sonuç yer almaktadır. Araştırmacı ve sentezleyici üslupla hazırlanan bu tezde anlatılanlar bilimsel olarak birçok gerçeğe ışık tutmaktadır. Buna göre;tutkallama ile elde edilen yeni TTA Yapı malzemesinin taşıma gücü dirençleri doğal kaynaklardan elde edilebilecek maksimum boyutlara sahip ahşap malzemelerin direncinden çok daha yüksek olduğundan, ana taşıyıcı elemanlar olarak rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu sistemle tasarımcıya birçok tasarım esnekliği imkânı sunulmaktadır. Tezin son bölümünde bahsedilen öneriler, ilgililer tarafından dikkate alındığında, sistemin kurulması, işletilmesi ve geliştirilmesi rahatlıkla yapılabilecektir.
Özet (Çeviri)
In the decorative sense, wood, which is warmer than the other building materials, has reached new dimensions with new technologies. Starting from the previous century, the systems built with“Glued Laminated Timber (GLT) Building Elements”, which are still in use today, are successfully implemented in many foreign countries. There is a great interest in these systems because the system is not well-known and applied in our country. The thesis, was prepared to understand the issue more clearly, will enlighten the experts who are interested. The essence of the thesis is the gains obtained from the wooden systems using GLTconstruction elements made with existing glue types and techniques. the thesis consists of three parts. In the first part; definition of gltbuilding elements, history from past to present, material selection and impregnation, glue types and general information about glue techniques, construction types used in wide spaces, formation of joints and joints with glue, standards, fire and earthquake problem, comparison with construction materials in other systems were defined. in the second part; the situation of practices in abroad; gulf swimming pool carrier roof element investigation were preformed. In the third and last section; recommendations and conclusions about development opportunities in Turkey were discussed. This thesis, prepared in the way ofanalysis and synthesis approach, sheds light on many facts scientifically. According to this; the new GLT materials, obtained by gluing, can easily be used as the main load-bearing elements because the resistance of the bearing material is much higher than the resistance of the wood materials with maximum dimensions which can be obtained from natural sources. With this system, the designer is given many design flexibility opportunities. When the suggestions mentioned in the last section of the thesis are taken into consideration, the establishment, operation and development of the system can be made easily.