Türk edebiyatında diriliş ekolü ve Ali Haydar Haksal
The resurrection ecole in Turkish literature and Ali Haydar Haksal
- Tez No: 598846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, Diriliş, Ekol, Dergi, Ali Haydar Haksal, Sezai Karakoç, Resurrection, Ecole, Magazine, Ali Haydar Haksal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
“Türk Edebiyatında Diriliş Ekolü ve Ali Haydar Haksal”adlı bu çalışmada birçok şair ve yazarı etkileyen ve edebiyat dünyasında kalıcı bir iz bırakan Sezai Karakoç'un, Diriliş Dergisi etrafında oluşturduğu kitlenin günümüze kadar oluşturduğu ekol ve bu ekole bağlı olan Ali Haydar Haksal'ın şiirlerindeki Diriliş ve Sezai Karakoç'un etkileri kanıtlanmaya çalışıldı. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Diriliş ekolünün kurucusu Sezai Karakoç'un hayatına, sanat ve edebi anlayışına yer verilmiştir. Bu çerçevede kapsamlı bir dünya tasavvuru olan Diriliş düşüncesinin medeniyet, inanç ve sanat gibi alanlara dair bakış açısı ele alınmıştır. İkinci bölümde Türk edebiyatında Diriliş ekolü incelenerek Diriliş dergisi üzerinde yoğunlaşılmıştır. Diriliş ekolünün genel çerçevesi çizildikten sonra bu ekolün etkilediği önemli isimler üzerinde durulmuştur. Bu isimlerden Diriliş ekolünün genel çerçevesine bağlı kalarak farklı oluşumlar içine girenler de ayrı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Diriliş ekolünün günümüz gençleri üzerinde etkin rol oynayan Ali Haydar Haksal'ın şiirleri ve poetikası Diriliş bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study called“Resurrection Ecole in Turkısh Literatüre and Ali Haydar HAKSAL' it was tried to prove that the mass which Sezai Karakoç, who influenced many vvriters, poems and left a permanent mark in the world of Literatüre, formed around ”Diriliş Magazine“ has formed an ecole until today. This study consists of three main parts. İn the fırst part it is mentioned about Sezai Karakoç, the founder of ”Resurrection Ecole". İn the second part the Resurrection Ecole in Literatüre was examined and it was concentrated on Diriliş Magazine. İn the third and the last part the works of Ali Haydar Haksal, who has an active role on youngs today in Resurrection Ecole, was examined in the context of Resurrection and concluded.