Ayfer Tunç'un romanlarında kullanılan anlatım teknikleri
The narration techniques used in the novels of Ayfer Tunç
  1. Tez No: 598845
  2. Yazar: BEŞİR ERDEM GÖNÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tahkiye Geleneği, Ayfer Tunç, Anlatım Teknikleri, Postmodernizm, The tradition of tahkiye, Ayfer Tunç, Narration Techniques, Postmodernizm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türk edebiyatında tahkiye geleneği, Tanzimat'tan önce sözlü edebiyata dayanmaktadır. Tanzimat edebiyatı ile 'tahkiye geleneği' 'anlatma sanatı'na dönüşmüş ve daha sonra modern anlamda 'anlatım tekniği' halini almıştır. Romancılar, kurgusal metinlerini oluştururken en az konu kadar anlatılanı aktarma şekline de özen göstermişlerdir. Özellikle modern çizgide roman yazma geleneğinin gelişmesinden sonra anlatım tekniklerinin kullanılması oldukça yaygınlaşmıştır. Ayfer Tunç, roman yazma tekniğini yaygın olarak tercih eden yazarlardan biridir. Şu ana kadar altı roman yazan Tunç, eserlerinin hepsinde bilinçli olarak anlatım tekniklerini kullanmıştır. Bu çalışmada Tunç'un Kapak Kızı, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Yeşil Peri Gecesi, Suzan Defter, Dünya Ağrısı, Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura romanlarında kullanılan anlatım teknikleri örneklerle açıklanmaktadır. Tunç; romanlarındaki olay örgüsünü, gelişi güzel ya da klasik bir üslupla aktarmaktan ziyade farklı biçimlerle okura sunmayı benimsemektedir. Çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Tanzimat'tan Cumhuriyet'e kadar Türk edebiyatında roman merkeze alınarak 'tahkiye geleneği'nde ve 'anlatma sanatı'nda meydana gelen değişiklikler ile modern anlatım tekniklerinin gelişme süreci açıklanmıştır. Birinci bölümde, Ayfer Tunç'un hayatı, edebi kişiliği, eserleri yer almaktadır. İkinci bölümde, anlatım teknikleri açıklanmıştır. Her başlıkta ele alınan 'anlatım tekniği'i teorik olarak açıklandıktan sonra roman metinlerinden örnekler verilerek sağlam bir zemine oturtulmuştur. Sonuç kısmında ise Ayfer Tunç'un eserlerinde kullandığı anlatım tekniklerinin hangileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The tradition of tahkiye, which is a kind of narration used in Turkish Literature, is based on oral literature before the Tanzimat in Turkish literature. With the Tanzimat literature, the tradition of narration became“art of expression”and later became a modern narrative technique in the modern sense. In creating their fictional texts, the novelists have also paid attention to the way of transferring at least as much as the subject. Especially after the development of novel writing tradition in the modern style, the use of narrative techniques has become widespread. Ayfer Tunç is one of the most widely preferred authors of novel writing techniques. Mrs. Tunç, who has written six novels so far, has consciously used narrative techniques in all of her works. In this study, The narrative techniques used in her novels such as Kapak Kızı, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Yeşil Peri Gecesi, Suzan Defter, Dünya Ağrısı, Âşıklar Delidir and Yazı Tura are explained with examples. Mrs. Tunç adopts to present the reader in different formats rather than portraying the plot in her novels in a casually or classic style. This study consists of two parts. In the introduction, the changes in the tradition of tahkiye and the art of narration and the development process of modern narrative techniques are explained by focusing on novels in Turkish literature from Tanzimat to Republic. In the first section, Ayfer Tunç's life, her literary personality and her works are presented. In the second section, narrative techniques are explained. After theoretical explanation, the narrative technique discussed in each title has been corroborated by giving examples from novel texts. In the conclusion, It was determined which narrative techniques used in Ayfer Tunç's novels.