Deprem riski nedeniyle yenilenen konut türü yapıların kentsel ve çevresel sürdürülebilirlik bağlamında enerji verimliliği açısından irdelenmesi
Investigation of housing type structures due to earthquake risk in terms of energy efficiency in the context of urban and environmental sustainability
- Tez No: 599455
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BALYEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Sürdürülebilirlik, Çevresel Sürdürülebilirlik, Enerji Verimliliği, Kentsel Yenileme, Deprem Riski, Urban Sustainability, Environmental Sustainability, Energy Efficiency, Urban Renewal, Earthquake Risk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Geçmiş yıllarda ortaya çıkan enerji krizi, küresel ısınmanın neden olduğu çevresel sorunların giderek artması ve gelecek kaygısı, enerji tüketimine yönelik önemlerin alınmasını önemli hale getirmiştir. Ilerleyen yıllarda çevre ve mimarlık arasındaki bağın sorgulanması ile enerjinin mimarlık alanında önemli bir etmen olduğu görülmüştür. Bu durumda, enerji kullanımı ve sürdürülebilir işlevlerin belirlenmesi ve bunların enerji kullanımını azaltacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Daha kaliteli yaşam koşullarının geliştirilmesi ve büyümenin sürekliliğinin garanti altına alınması için, çeşitliliğinin devamını, ekolojik dengelerin ve çevresel kaynakların korunmasını amaçlayan sürdürülebilirlik bu alanda önemli role sahiptir. Bu noktada kentsel yenileme işlevini yitirmiş, eskimeye uğramış kentsel alanlar ve yapıların bir yandan sosyal ve ekonomik olarak yeniden kazanılmasında bir araç olma rolü üstlenirken, diğer yandan enerji verimliliği yüksek güncel uygulamar sayesinde çevresel sürdürülebilirliğe de katlı sağlamaktadır. Özellikle yaşlı bina stoğunun bulunduğu bölgelerdeki yenileme eylemleri sadece deprem güvenliğini sağlamak amaçlı değil sürdürülebilirlik çerçevesinde de ele alınmalıdır. Çalışma, eski yapı teknolojisine sahip olarak yapılmış binaların ısınma amaçlı enerji tüketimleri ile son yıllarda yeni yapı mevzuatına göre inşa edilmiş binaların enerji tüketimleri arasında anlamlı bir değişim olup olmadığını ortaya çıkarmak üzere kurgulanmıştır. Bu kapsamda Kadıköy ilçe sınırları içinde örneklem olarak belirlenen binaların yenileme öncesi ve yenileme sonrası tüketimleri kontrol grubu binalarla istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu çerçevede analizler kümeleme analizi ile yapılmıştır. Analizler neticesinde yenileme öncesi ve sonrası doğalgaz tüketimlerinde istatistiksel olarak farklılaşma olup olmadığı belirlenmek istenen binaların büyük çoğunluğunda kontrol grubundan farklı olarak azalma yününde değişim oluştuğu ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy crisis emerging in the past years, increasing environmental problems caused by global warming, and future anxiety became significant to the precautions of energy consumption. Over the years, energy has been an important factor in the field of architecture by questioning the link between environment and architecture. In this case, determination of energy use, sustainable functions and these need to be designed to reduce energy use. Sustainability, which aims to sustain diversity, protect ecological balances and environmental resources has an important role in this field to improve the quality of living conditions and to ensure the continuity of growth. At this point, while urban renewal is acting as a tool for the social and economic recovery of outdated urban areas and structures, on the other hand, it also provides environmental sustainability thanks to current energy efficient applications. Renovation actions, especially in areas where there is a stock of old buildings, should not only to be ensured by earthquake safety but also within the framework of sustainability. This search aims to determine whether there is a significant change between the energy consumption of buildings constructed with old building technology and the energy consumption of buildings constructed according to the new building legislation in recent years. In this context, the pre-renovation and post-renovation consumption of the buildings identified as samples in Kadıköy district boundaries were analyzed statistically as the control group buildings. In this context, the analyzes were performed by cluster analysis. As a result of analysis,in the majority of the buildings, it is revealed that there is a change in decremental way in contrast to the control group in order to determine whether there is a statistically differentiation in natural gas consumption before and after renovation.