Uluslararası hukukta insanlığa karşı suçların tanımlanması
The recognition of the against humanity in international law
- Tez No: 599525
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN CANKAT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsanlığa karşı suçlar, Londra Şartı, Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü, kanunilik ilkesi, Crimes against humanity, London Charter, The Statute of International Criminal Court, the principle of legality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
İnsanlığa karşı suçlar uluslararası belgelerde çerçeve suç niteliğinde düzenlenmiş, suç fiilleri sayıldıktan sonra 'diğer insanlık dışı fiiller' ifadesiyle başka fiillerin suç kategorisine sokulabilmesi sağlanmıştır. İnsanlığa karşı suçların Roma Statüsü ile kabul edilen metni de böyledir. Bu durum, kanunilik ilkesine aykırıdır. Bu sebeple insanlığa karşı suçların bir an önce sınırlandırılması gerekmektedir. Bu bağlamda uluslararası hukuk komisyonları ve tarihteki önemli davaların sonuçlarına bakılıp oluşturulacak hukuki metinlerin insanlığa karşı suçların tanımlanması ve kapsamı açısından önem arz etmektedir. Öte yandan Birleşmiş Milletler gibi dünya çapında sözü geçen kurumların bu konuda dünya ülkelerine hukukun üstünlüğünün geçerliliği ve uygulanması açısından bir baskı uygulaması da önemlidir. Dünya tarihine damgasını vurmuş olan, insanlığa karşı suçların, bir daha bu tür suçların işlenmesine engel olmak için okunması ve bilinmesi açısından, gerek hukukçular gerek diğer vatandaşlar için önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Crimes against humanity have been arranged in the framework of international documents in the form of a criminal offense. This is the case with the Rome Status of crimes against humanity. In this situation, the person guilty of the principle of legality. Therefore, crimes against humanity must be limited as soon as possible. In this context, it is important in terms of the definition of the scope of crimes against humanity and the scope of international law commissions and the results of important cases in history.On the other hand, it is also important that organizations such as the United Nations, using their validity for applying pressure to make the law superiority to the countries of the world. In order to prevent the crime against humanity from being just read and/or know we have to prevent such crimes from occurring, which is important for the citizens.