Yapay görme tabanlı optik form değerlendirme yöntemi
Computer vision based optical form evaluation method
  1. Tez No: 599529
  2. Yazar: NURİ CİHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Optik form okuma, Filtreleme, Çarpıtma, Optik form değerlendirme, Image processing, Test form processing, Image filtering, Image warping, Test form evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Görüntü işleme; bir görüntüyü dijital ortamda algılayarak içerisindeki anlamlı ve yararlı bilgileri ortaya çıkarmak suretiyle belirli sonuçlar elde etmek amacıyla kullanılan bir bilim dalı olarak ifade edilebilir. Yukarıda da belirtildiği üzere bu işlemin girdisi bir imge ya da imgelerden oluşan bir video serisi de olabilir. Bu girdiler üzerinde çeşitli işlemler yapılarak istenmeyen görüntü veya gürültü engellemesi ile istenilen çıktılar elde edilir. Bu işlemin günümüzde kullanılan örneklerinden birkaçı; insan yazısını bilgisayarların okuması, sosyal medyalarda ve çeşitli platformlarda kullanılan fotoğraf filtreleme araçları, trafikte plaka tanımlama sistemleri, yüz tanıma sistemleri olarak ifade edilebilir. Dershanelerde, okullarda ve çeşitli sınav merkezlerindeki sınav değerlendirmeleri de konunun en yaygın örneklerinden birisidir. Bu tez çalışmasında görüntü işleme yöntemleri kullanılarak, farklı açılardan, farklı ortamlarda ve farklı ışık koşullarında çekilmiş optik formlar üzerinde çeşitli filtrelemeler ve çarpıtma işlemi yapılarak standart bir okuma ve sonuç döndürme işlemlerinin ardından optik form değerlendirme işlemi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Image processing can be expressed as the method used to obtain the specific images by detecting an image in digital environment and revealing the meaningful and useful information within it. Part of a video or a photograph can be an input for image processing. The desired outputs are obtained by unwanted image or noise blocking by various operations on these inputs. Some of the examples used today are; reading of human writes by computers, photo filtering tools used in social media and various platforms, plate identification systems in traffic, face recognition systems. Exam assessments in classrooms, schools and various examination centers are also one of the most common examples of the subject. In this thesis, we aimed to build a test form evaluation application that can read various test forms captured in different environments, under different light conditions, from different angles as input, using image filtering and image warping techniques on image and returns answers as results.