Genç yetişkinlerde ebeveyne duygusal erişebilirlik ve algılanan ebeveynlik biçiminin başa çıkma tutumları ile ilişkisi
The relationship of parenting emotional accessibility and perceived parenting style to coping attitudes in young adults
- Tez No: 599685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik, Algılanan Ebeveynlik Biçimi, Genç Yetişkinlik. Duygusal Erişilebilirlik, Parenting, Perceived Parenting Style, Young Adulthood, Emotional Accessibility VI
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma, genç yetişkinlerde ebeveyne duygusal erişilebilirlik ve algılanan ebeveynlik biçim ile başa çıkma tutumlarının incelenmesi ve elde edilen verilerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla yapılan çalışmadır. Araştırmanın örneklemi uygun örneklem olarak belirlenmiştir ve araştırma modeli ise kişisel tarama modelidir. Çalışmaya 207 kadın ve erkek gönüllü katılmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik veri formu, Çocuklukta Algılanan Ebeveynlik Biçimi Ölçeği, Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik Ölçeği (anne ve baba için ayrı ayrı) ve Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçekleri uygulanmıştır. Sonuç olarak; ebeveyne duygusal erişilebilirlik anne ölçeği ile ebeveyne duygusal erişilebilirlik baba ölçeği arasında pozitif yönde ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu ilişki başa çıkma tutumlarını da pozitif yönde etkilemektedir. Katılımcıların bu ölçeklerden aldıkları puanlarının cinsiyet ve medeni duruma göre karşılaştırmaları da yapılmış, fakat istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Katılımcılarla yapılan çalışmada ölçek sonuçları ile yaş arasındaki ilişki karşılaştırılmış ve yaş artıkça ebeveynlere duygusal erişilebilirlik ile ve başa çıkma tutumları artmaktadır. Yapılan çalışmada Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik-Anne ve Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik-Baba arasındaki pozitif ilişkinin genç yetişkinleri pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Katılımcıların yaş faktörünün de ebeveyne duysal erişilebilirlikte önemli bir etken olduğu ve başa çıkma tutumlarını pozitif olarak etkilemekte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmada devlet ve özel üniversite arasındaki örneklemde daha fazla katılımcı bulunması, genç yetişkinlerde algılanan ebeveynlik biçimi, ebeveyne duygusal erişilebilirlik başa çıkma tutumlarının etkileri üzerine daha ileri düzeyde bulgular edinmeye fayda sağlaya bilir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to examine the attitudes of coping with emotional accessibility and perceived parenting style to the parents in young adults and to determine whether the data obtained differed according to demographic variables. The sample of the study was determined as the appropriate sample and the research model was the personal screening model. 207 female and male volunteers participated in the study. Sociodemographic data form, Childhood Perceived Parenting Style Scale, Parent Emotional Accessibility Scale (separately for both parents) and Coping Attitudes Assessment Scales were administered to the participants. As a result; It was found that there was a positive relationship between the parents' emotional accessibility of mother scale and the parents' emotional accessibility of father scale. This relationship positively affects coping attitudes. The scores of the participants were compared according to gender and marital status, but no statistically significant difference was found. In the study conducted with the participants, the relationship between the scale results and age of the participants was compared. As a result, as the age increased, emotional accessibility and coping attitudes increased. In this study, it was concluded that the positive relationship between Parent Emotional Accessibility-Mother and Parent Emotional Accessibility-Father affected young adults positively. It was concluded that the age factor of the participants was an important factor in sensory accessibility to the parents and had a positive effect on coping attitudes. In the study, more participants in the sample between the state university can be compared with the effect of the young adults on perceived parenting style, emotional accessibility to the parent and coping styles.